Партньор на Проватон
 Какво да направим, за да увеличим силата на удара си – Част 1

Какво да направим, за да увеличим силата на удара си – Част 1

Сподели в

Тази статия ще отбележи няколко основни техники, благодарение, на които ще постигнете по-голяма сила на удара си.

В крайна сметка, най-важното е тялото ви да действа като един добре смазан механизъм, като се започне от краката и се стигне до юмруците.

Нека да започнем с горната част на тялото:

1. Главата – Наблюдавайте опонента си. Не го изпускайте от поглед. Много е опасно, ако решите да притворите очите си, понеже по този начин не само е много по-голям шанса да нанесете неточен удар, но е и напълно възможно той да ви изненада и повали.
Прикрийте добре брадичката си – Брадчката е едно  от най-уязвимите места. Именно поради тази причина тя не трябва да се оставя незащитена.

2. Рамена – Включете в ударите си и рамената: Когато включите и рамото на ръката, която използвате, при нанасяне на конкретен удар, това добавя допълнителна скорост и засилва мощостта.

3. Ръцете – Изпънете изцяло ръката си: Това важи само при нанасянето на прави удари.  Уверете се, че опонента ви не е извън обхват, преди да опитате да нанесете удар. В противен случай бихте могли да загубите равовесие.

Отпуснете се: Ръцете ви не трябва да са напрегнати преди удар, понеже това само ще доведе до ненужно изразходване на енергия, а ударите ви най-вероятно ще са по-бавни. Не стискайте юмрука си силно, преди да нанесете удар. Стегнете ръката си точно преди да достигнете целта.

Завъртете юмрука си: Ударът ви трябва да започне от почти вертикална позиция, като по време на нанасянето юмрукът ви трябва да се завърти по такъв начин, че палецът ви да сочи перпендикулярно към земята в момента на достигането до целта. Това е от изключително значение при нанасянето на прави удари.

Погрижете се ръцете ви да укрепнат: Много от боксьорите претърпяват чести контузии на ръцете, които се дължат предимно на начина, по който ги тренират и се грижат за тяхното укрепване и заякване.

Не се пренавивайте излишно: Винаги се старайте да държите противника си в неведение за вашите намерения.

Долната част на тялото

Талия и Ханш:

Добави движение: Представете си, че трябва да направите удар с бейзболна бухалка или стик за голф. За да са прецизни и двата удара се налага да завъртите талията и ханша си едновременно. По този начин ще добавите допълнителна скорост на удара. Същото е и в бокса. Това завъртане ще допринесе не само за по-висока скорост на удара, но и ще увеличи мощостта му.

Крака

Свийте колене: коленете ви трябва винаги да бъдат в позиция на леко приклякане, като по време на нанасянето на самия удар, вие трябва да ги свиете още повече, за да запазите равновесие, но не и прекалено  надолу, за да не се обратния ефект. Правете упражнения за крака, за да могат те да заякнат и да допринесат за по-добрата ви стабилност и балнс на тялото.

Поддържайте центъра на тежестта си: Старайте се да запазите центъра на тежестта си, посредством балансиране чрез краката си. Не замахвайте прекалено силно, тъй като това може да доведе до загуба на равновесие и до намаляване силата на удара ви.

Стъпала

Пета: Когато нанасяте удар, петата ви трябва да се завърти и повдигне леко нагоре. При изпълнение на круше, посоката трябва да е противоположна на тази на удара.

Разположение на стъпалата: Стъпалата ви не трябва да са нито прекалено раздалечени, нито прекалено приближени едно към друго. Те трябва да са разположени една идея по-раздалечено от широчината на раменете ви.

източник: mma.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *