Партньор на Проватон
 БЮДЖЕТ ВАРНА! Безотговорно поведение, детинско държание и неясни послания! Оформя се нова “пихтиеста” опозиция в съвета

БЮДЖЕТ ВАРНА! Безотговорно поведение, детинско държание и неясни послания! Оформя се нова “пихтиеста” опозиция в съвета

Сподели в

В днешния ден Общински съвет прие бюджета на Варна за 2024 година с 30 гласа „за“, 1 „против“ и 16 „въздържал се“

С „въздържал се“ гласуваха съветници от “Възраждане”, като председателят на групата им Георги Георгиев гласува ‘”против.

С “въздържал се” гласуваха и групата на “БСП за България” и от “Алтернативата”.

Свързвания в някой медийни разследвания с наркоразпространителна дейност Генадий Атанасов от ПП Свобода – съпредседател на Алтернативата умишлено въобще не влезе в зала.

В писмо до медиите от “Алтернативата на гражданите” заявиха, че причината да гласуват “въздържал се” не била с политически, а с граждански мотиви, каквото и да си мислят, че значи това, със сигурност ще остане неразбрано от избирателите им.

От “БСП за България” също излязоха с позиция, защо са гласували с “въздържал се” за бюджета на Варна за 2024 година. БСП във Варна са вече толкова изхабени и прозрачни дори в очите на малкото останали свои последователи, откакто бяха оглавени от Борислав Гуцанов, че от трима съветници на следващите местни избори очакванията на някой местни анализатори са, че ще трябва да “лазят в краката” на Възраждане за някоя и друга бонус позиция. Единственото обяснение според запознати е, че или са получили команда от София или Гуцанов е решил да “извлече някой друг бонус” с извиване на ръце (което не му се получи след неочакваното гласуване в полза на варненци “за” бюджета от ГЕРБ).

С „въздържал се“ гласуваха съветници от Възраждане”, като председателят на групата им Георги Георгиев дори гласува “против”.

Отново, както и на вчерашното заседание на съвета, общинските съветници от “Възраждане” извадиха един куп популистки предложения за увеличаване на разходната част на бюджета, без да предлагат адекватното им балансиране в приходната. Предложенията се свеждаха до необмислени проекти, касаещи единствено младежки дейности и спорт. Те обаче не бяха конкретизирани; предлагаше се да бъдат гласувани суми от 50-100 хиляди лева, без да е ясно за какви точно дейности ще бъдат похарчени.

Безсмисленото наподобяващо детинско държание и излишно натрупването напрежение стигна до там, че д-р Янко Станев да излезе и от трибуната да ги оприличи на “политически рекетьори”: “Съжалявам, че Общинският съвет позволи по този начин да се държи една група хора – като рекетьори. Вие се държите като политически рекетьори! Не ви знам в какво мнозинство или каква “бъркалка” сте на кого, не ви знам какви “коледни магии” изпитвате, но ще ви го кажа в очите – вие не ставате за съветници на Варна!”.

В крайна сметка, след поредните нервни изблици на шепата “възрожденци”, бюджетът на общината беше подложен на гласуване и приет.

Кметът Благомир Коцев в словото си след гласуването сподели, че се е надявал на пълен консенсус и единодушие по бюджета, но в крайна сметка Варна има бюджет и той е на всички варненци. 

Кметът Благомир Коцев сравни поведението на част от общинските съветници, които гласуваха „въздържал се“ и „против“, с това на едногодишния си син. Той иска една играчка, а когато му я дадеш, вече иска друга. Когато получи и нея, той я изхвърля. Надявам се това поведение да не бъде присъщо за този Общински съвет в бъдеще, а той да бъде разумен и да се държи зряло, заяви още кметът на Варна.

Средствата, с които ще разполага града, са в размер на 764.2 млн. лева. От тях бюджетът е 707.7 млн. лева, а 56.5 млн. лева са средства от европейски проекти и програми.

Анализатори коментират, че демонстративното безотговорно поведение на групите на Алтернативата, БСП, “Възраждане” и  свързвания от някой медийни разследвания с наркоразпространителна дейност, и с досъдебно производство за укриване на данъци и пране на пари Генадий Атанасов вече са се оформили като неопределена “пихтиеста” опозиция, която няма да доведе до актуален коректив на властта.

 

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *