Партньор на Проватон
 Не е нужно мълчанието да е неловко

Не е нужно мълчанието да е неловко

Сподели в

Мълчанието може да е злато, но е и неловко. В нашия шумен и постоянно движещ се свят, дългите тихи паузи карат много от нас да се чувстват странно. Вместо обаче да се страхувате от тишината, Джъстин Зорн и Лий Марц, автори на „Golden: The Power of Silence in a World of Noise“, съветват да се възползвате от нея.

„Независимо дали говорим за чисто звуков шум, които дразни ушите ни, или за информационен шум от масово разпространение на информация, която е достъпна за нас, шумът поражда повече шум“, казва Марц. „Да не забравяме и вътрешния ни глас, които постоянно ни натоварва с притеснения, размисли и планове за бъдещето. Ние бъркаме този стрес и шум с жизненост“, добавя тя.

В проучване от 2014 г. на Университета на Вирджиния, студенти са били оставени сами в малка стая и без мобилни телефони или развлечения за 15 минути. Те е трябвало да изберат между това да седят в тишина в рамките на тези 15 минути, или да натиснат бутон, който прилага болезнен електрически удар. Две трети от мъжете и 25% от жените са избрали да си направят шок като форма на стимулация, вместо просто да се седят на едно място и да мълчат.

„Неловкото мълчание е истински проблем за хората“, казва Зорн. „Когато сте лице в лице с друг човек или с група хора, вие се сблъсквате с ужаса на това да трябва да запълните тишината, без да имате какво да кажете“, добавя той.

Зорн и Марц посочват, че цялата ни икономическа система е насочена към максимален шум.

„Това е начинът, по който измерваме брутния вътрешен продукт на държавите“, казва Зорн. „Една девствена гора не се брои за БВП, освен ако не я изсечете и продадете дървесината за дървен материал в Home Depot. Можете да кажете същото за човешкото внимание. Моментите на тишина не се считат за положителни. Нашето общество и нашият комунален живот разчитат на максимални нива на шум“, казва още той.

Но тишината не е нужно да бъде някаква самотна и изолирана дейност, казва Марц, като отбелязва: „Ние като общество сме използвали тишината и сме почитали тишината в церемонии, важни моменти и културни събития. Искаме да приветстваме това обратно на преден план в нашия начин да бъдем заедно“.

Установете норми

По ирония на съдбата, създаването на комфорт с идеята за тишина на работното място започва с повече разговори.

„Всичко започва с анализ на вашите норми. Как се отнасяте към шумните разсейвания като група, докато работите? Често хората имат очаквания за непрекъснато разсейване, независимо дали става въпрос за имейли или известия на телефона“, казва Зорн.

Авторите предлагат да се опита древен японски естетически принцип, наречен Ма. „Ма означава празно, отрицателно пространство“, казва Зорн. „Ма също означава чист потенциал. На работа това би означавало да изпитваме благоговение към откритите пространства“, добавя той.

Ма може да бъде физически, като например наличието на празни пространства в сградите, които осигуряват усещане за спокойствие и яснота. И Ма може да означава добавяне на пространство в деня ви, като например оставяне на свободно време между срещите, вместо да планирате нещата така, че да са веднага едно след друго. Или

„Имаме нужда от Ма на работа, за да имаме капацитета да слушаме“, казва Зорн.

Възползвайте се от тишината по време на срещи

Въпреки че срещите за брейнсторминг обикновено са изпълнени с шум, те също така предлагат перфектна възможност за въвеждане на тишина. Зорн предлага да добавите минута или две тишина по време на срещата, позволявайки на служителите да помислят, преди да започнат да споделят идеи.

Това може да бъде от особена полза за служителите интроверти, които имат нужда от повече време, за да се почувстват комфортно с дискусията.

„Обикновено брейнстормингът опира до тиранията на най-бързите и най-шумните“, казва Зорн. „Даването на пространство предоставя възможност за размисъл и позволява по-тихите гласове в екипите и да бъдат чути“, добавя той.

Използвайте мълчанието по време на конфликт

Мълчанието също така е сила, която може да постави под контрол гнева или напрежението по време на работа. Ако екипът ви е разтърсен от силни вълнения, свързани някакъв проект, Зорн и Марц съветват да въведете кратък период на колективно мълчание. Безшумната пауза може да помогне на хората да се концентрират и да се успокоят, преди да продължат с работата си.

„Мълчанието не налага решение, преди групата да е готова“, обяснява Зорн. „Целта е просто да се гарантира, че хората присъстват телом и духом и слушат какво се казва. Груповото мълчание принуждава всеки да отиде на място, където трябва да изостави аргументите и да се свърже с основната енергия на споделеното пространство“, добавя той.

Независимо дали е по време на среща, конфликт или усърдна работа, мълчанието може да изисква смелост, защото ни кара да се чувстваме неловко.

„Трябва да можем да мълчим заедно“, казва Зорн. „Силата на тишината се увеличава, когато е споделена, обяснява той“.

……………………

Стефани Воза за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *