Партньор на Проватон
 Какво казва една от най-известните природозащитни организации в света по темата с ветрогенераторите

Какво казва една от най-известните природозащитни организации в света по темата с ветрогенераторите

Сподели в

Нашата редакция реши да се разрови из публикации на природозащитни организации, за да потърси становище по повод възобновяемата енергия от вятър. Така стигнахме до обширна публикация на Greenpeace, която засяга подробно темата като разглежда повече от 10 изказвания по повод ветропаркове. На база на въпросите, които нашият екип засече като най-важни за жителите на Вълчи дол, направихме извадка на отговорите на Greenpeace без корекции от наша страна. Целият материал може да намерите на страницата на Greenpeace тук: МИТ #1: Възобновяемата енергия е прекалено скъпа – „Грийнпийс“ – България (greenpeace.org)

Птици и прилепи: Често срещан аргумент против централите за вятърна енергия, е че те избиват птици и прилепи. Ако се направи оценка на околната среда и пътищата за миграция на местните популации на птици преди започване на изграждането обаче, този сценарий бива избегнат изцяло. Изключително важно е тези предварителни оценки да бъдат направени, за да защитят популациите на птиците и прилепите в района – практика която се прилага при всеки проект за развитие.

Шум: Проучване показва, че оплаквания относно шума, специално тези, свързани с ферми за вятърна енергия, често не са свързани с какъвто и да е шум. В повечето случаи се открива, че хората просто изразяват някаква форма на протест на естетическа основа (тоест, не изглежда красиво), какъвто би бил случаят и с един ТЕЦ или АЕЦ, да речем. Интересно е, че повечето оплаквания относно шума биват оттеглени доста бързо, след като местното общество започне да печели приходи от въпросните проекти за възобновяема енергетика.

Използване на земя: Земята, използвана за проекти за възобновяема енергия, като ферми за вятър, все още може да се използва за земеделие и животновъдство. Международния опит показва, че добитъкът е напълно незасегнат от присъствието на ферми за вятър и доста често пасе точно до самите основи, на които се намират вятърните турбините.

ВЕИ вдигат цените на тока: В основата на този мит е фактът, че в държавите, които са първи в подкрепата за употреба на възобновяеми енергийни източници на енергия (Дания, Германия), сметките за ток са по-високи, отколкото в държави, които не използват такива, или в държави, които използват много ядрена енергия (Франция, Финландия, Швеция).

Казано просто, сметката за ток на потребителя е грешна отправна точка за такава дискусия. Сметките за електрическа енергия включват много други такси и се влияят от разнообразни фактори, характерни за всяка страна – например цени за достъп и пренос по електропреносната мрежа, разходи за опазване на околната среда, акцизи или размери на данъчните ставки. Затова не бъркайте сметката за тока с цената на електрическата енергия – те не са едно и също нещо.

ПРОВАТОН

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *