Партньор на Проватон
 Служебен кабинет №4: Гълъб Донев – премиер, Дацов поема финансите, Киселова – правосъдието

Служебен кабинет №4: Гълъб Донев – премиер, Дацов поема финансите, Киселова – правосъдието

Сподели в
Венцислав Катинов от Плевен начело на МВР, Николай Павлов ще отговаря за енергетиката
Президентът Румен Радев е почти готов с новия служебен кабинет, който ще трябва да назначи при провал на преговорите за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.
Фаворитът за поста министър-председател е Гълъб Донев, който бе социален министър в трите служебни правителства на Радев.
Съставът на следващия кабинет се очертава да е изключително интересен. Твърди се, че досегашният МВР шеф Бойко Рашков категорично отпада от сметките. За поста се спряга Венцислав Катинов, който е от дълги години в системата и е бил зам.-министър на МВР в служебните правителства миналата година.
За финансов министър се върти името на Любомир Дацов.
Финансистът е бил зам.-министър на финансите и миналата година беше номинация на Слави Трифонов за министър на икономиката. Предимство е, че се ползва с добра репутация във финансовите среди, пише вестник Ретро.
Радев ще ползва бивши служебни министри и от кабинета „Герджиков“ като доскорошния шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов – той се очаква да оглави отново Министерството на енергетиката.
Христо Алексиев ще е отново служебен министър на транспорта.
За министър на отбраната е коментиран Николай Цонев, който беше военен министър по време на тройната коалиция, а миналата година бе за кратко в Надзорния съвет на държавния „Български ВиК холдинг“. Цонев беше освободен от поста си от служебния регионален министър Виолета Комитова.
За МРРБ министър се коментират две имена – на арх. Иван Шишков, който вече беше зам.-министър и главен архитект на район „Триадица“, и на Валентин Граматиков, който влезе последен в екипа на Комитова.
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова също си тръгва. Три биографии се оглеждат за Министерството на правосъдието – на доц. д-р Наталия Киселова, на Иван Демерджиев, който вече беше служебен министър миналото лято, и на депутата от БСП Крум Зарков. Кандидатурата на Киселова към момента изглеждала по-консенсусна, коментираха юристи.
За министър на културата Румен Радев може да назначи Пламен Славов, който беше зам.-министър на печално известния Велислав Минеков. Със сигурност Минеков няма да попадне в състава на четвъртия служебен кабинет, но от януари тази година Славов е секретар на президента по духовност и култура.
За министър на външните работи се спряга посланикът ни във Великобритания Марин Райков. Според запознати точно той е информирал президента Румен Радев за февруарската среща на Кирил Петков с Оливер Вархеи и паметната записка за РС Македония.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *