Партньор на Проватон
 Партия МИР внесе искане в ЦИК за признаване на машинния протокол

Партия МИР внесе искане в ЦИК за признаване на машинния протокол

Сподели в

Днес председателят на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) Симеон Славчев внесе в ЦИК искане за взимане на решение и издаване на указания до всички РИК за признаване на машинния протокол като финален изборен протокол, без да се пренася ръчно в хартиен протокол.

Ето и пълния текст на внесеното искане:

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Във връзка с най-целесъобразното изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс, настояваме да вземете решение и да издадете указания до всички районни избирателни комисии, в които се произвежда машинен вот, че машинния протокол се признава като финален изборен протокол.

След преброяването, сравняването с контролните разписки от машината за гласуване и  подписването му от всички членове на секционната избирателна комисия машинният протокол следва да  става финален изборен протокол на СИК, без да се пренася ръчно в хартиен протокол. След което машинния протокол да се сканира и да се качва в системата на ЦИК.

С това решение ЦИК ще премахне възможността и практиката от последните парламентарни избори, проведени на 11.07.2021 г., машините протоколи да се пренасят и преписват ръчно в хартиен протокол, което дава възможност в протоколите волно или неволно да бъдат допускани грешки. Най-ценното нещо на машинното гласуване е, че елиминира субективната намеса и изкривяването или подмяната на изборния резултат. На практика с досегашните указанията на ЦИК към РИК машинните протоколи да се преписват и нанасят ръчно в хартиен протокол се обезсмисля машинното гласуване.

Именно за това, и на основание на действащия Изборен кодекс, политическа партия МИР настоява ЦИК да вземе това решение и даде съответните указания до всички РИК.

В случай, че ЦИК не предприеме съответните действия, не вземе решение и не излезе с указания към РИК, политическа партия МИР ще счита, че ЦИК прави опит да обезсмисли машинното гласуване, с което ще се даде възможност за сериозни фалшификации, манипулации и подмяна на вота на българските граждани и допускане на грешки от членовете на СИК при ръчното преписване на машинния протокол.

Партия МИР настоява също така ЦИК да вземе решение и да изпрати указания до РИК, с което да задължи СИК да изпрати по имейл цялата информация, която пускат до РИК и ЦИК. Тази информация да бъде изпращана в реално време по имейл до всички участници на изборния процес, до гражданските и неправителствените организации, които са заявили желание за това.

На практика така ще бъде дадена възможност участниците в изборния процес да получат пълната информация в реално време от една страна и ще предотврати манипулираните и подмяната на изборния резултат в изборната нощ и дните след него, когато Информационно обслужване обработва данните от друга страна. Успоредно с това ще се върне доверието към изборния процес и крайният изборен резултат.

Надяваме се, че искането ни ще бъде удовлетворено , защото от това ще зависи честността на вота.

 

Гр. София, 01.11.2021 г.

С уважение,

Симеон Славчев,

Председател на ПП МИР

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *