Партньор на Проватон
 Могат ли нарцисите да обичат истински?

Могат ли нарцисите да обичат истински?

Сподели в

Когато обичате някого е трудно да видите негативните черти от характера му. С течение на времето картината започва да ви се изяснява. Поведението на партньора ви ви подсказва все повече и повече, че той обича себе си, а не вас. В такива случаи започвате да се питате дали нямате връзка с нарцис.

Нарцисите са известни с егоцентричната си природа и с това, че обичат само себе си. Но всичко зависи от това дали партньорът ви наистина е нарцис или просто проявява нарцистични черти в поведението си и то в определени моменти. Това подсказва дали е просто егоист, който действа в своя облага в някои случаи или наистина страда от нарцистично личностно разстройство.

Нарцисизмът или нарцистичното личностно разстройство е състояние, което се характеризира с определени симптоми и се диагностицира след консултации с психиатър и психолог. Нарцисизмът може да е в лека, средна и тежка форма. Видовете са различни, както и степента им на проявление.

Ако човек проявява само някои черти, характерни за нарцисизма и то само в определени моменти, той може да обича и да бъде обичан. Може да поддържа интимна връзка. За партньора на такъв човек отношенията може да са по-трудни и сложни, но поддържането им не е невъзможно, каквато е ситуацията при по-тежки нарцистични случаи.

Лека форма на нарцисизъм

При леките форми на нарцистично разстройство човек може да има връзка и да обича. Той обаче се нуждае от постоянно възхищение, одобрение, съпричастност, хвалби от партньора си и околните. Такива хора често фантазират за грандиозен успех, мечтаят за него, говорят за него. Биха искали всички да ги обожават, да получават колкото се може повече внимание. В много случаи такива личности се блазнят от издигане в кариерата и се стремят към това на всяка цена.

Умерена форма на нарцисизъм

Човек с умерена степен на нарцистично разстройство също би могъл да има романтична връзка, въпреки че тя би била истинско предизвикателство за него и партньора му. Такива връзки са белязани от постоянни борби за надмощие. Личности, страдащи от умерена форма на нарцисизъм, не са способни на съпричастие. Те не могат да съчувстват, а от това произтичат редица проблеми във връзката. Не знаят как да задоволят нуждите на партньора си. Не се и интересуват от това. Фокусът им е изцяло върху задоволяване на собствените им нужди и желания. Партньорът винаги е на заден план.

Тежка форма на нарцисизъм

Хората с тежка степен на това личностно разстройство са неспособни да обичат. Връзката с тях е напълно невъзможна. Ако продължавате да стоите в подобна връзка, вие сте тези, които ще пострадате психически.

Тежките нарциси са неспособни да обичат. Те обичат себе си. Те винаги искат да са по-добри от другите. Целта им е да се къпят в слава и благосъстояние. Считат себе си за специалисти в областта си без това задължително да е вярно. В техните очи са невероятни и блестящи. Имат силно чувство за справедливост, но насочена само към тях. Използват другите хора като средство за постигане на целите си. Няма да се поколебаят да използват и вас, въпреки че имат романтична връзка с вас.

Можете ли да усетите любов от нарцис?

Краткият отговор е „не“. Всичко зависи от степента на нарцисизма, от който страдат. Ако страдат от лека до средна форма на нарцистично разстройство, връзката е възможна. Всичко зависи от способността ви да се адаптирате и да понасяте нарцистичното поведение на партньора си. Ако формата е тежка, обич и връзка в истинския взаимен смисъл са невъзможни, според lovetoknow.com.

https://www.az-jenata.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *