Партньор на Проватон
 Прокуратурата иска от съда да бъде възобновено наказателно производство срещу бивш кмет на Провадия

Прокуратурата иска от съда да бъде възобновено наказателно производство срещу бивш кмет на Провадия

Сподели в

През отминалата седмица бе проведено съдебно заседание в Административен съд Варна на което бе призован бившия кмет на община Провадия Филчо Филев.

Делото е образувано по искане на прокуратурата във връзка с търсена наказателно административна отговорност на Филев за обществения транспорт по време на неговия мандат.

Производството е образувано по предложение за възобновяване на административно-наказателно производство от прокурор в Окръжна прокуратура – Варна по издадено НП № 11-01–24 от 17.05.2017 год. от Директора на Агенция за държавна финансова инспекция.

В съдебното производство, в което съдът трябва да реши дали да възобнови наказателно производство срещу Филев, стана ясно, че е налице висящо досъдебно производство, образувано с постановление на Окръжна прокуратура гр. Варна.

Също така от страна на прокуратурата е отправено  твърдение за идентичност на фактическите обстоятелства, послужили като основание за реализиране на административно – наказателната отговорност по НП издадено от АДФИ, които са част от предмета на досъдебното производство.

ПРОКУРОРЪТ поиска да бъдат приети представените с преписката Постановление за образуване на досъдебно производство от 18.09.2017 год. и приложените документи от административно наказателното производство.

ИЗЯВЛЕНИЕТО пред СЪДА на ПРОКУРАТУРА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ:  „След извършена проверка в Община Провадия АДФИ е изпратила констатациите си в Окръжна прокуратура – Варна, съответно Окръжна прокуратура – Варна е установила, че са налице данни за извършено престъпление. В хода на разследването по образуваното наказателно дело е установено, че по отношение на Филев са изготвени множество НП, които са влезли в законна сила, именно за това, че едно лице не може да бъде наказано за едно и също нещо два пъти, за което има съответни тълкувателни решения на ВКС, както и указания на Главния Прокурор, как да се действа в такива случаи, това е основанието да поискаме да бъде възобновена административно наказателната преписка, за да може разследването по отношение на лицето да приключи по съответния ред. В този смисъл Ви моля да уважите искането.“

Бившия кмет Филев освен предварително внесено становище, пред Съда възразява срещу възобновяване на делото, като твърди, че дела по 30 наказателни постановления срещу него са приключили, че договора с превозвача е сключен преди той да стане кмет през 2010г. и че не разполага  с копие на доклада на АДФИ, а има желание да го предостави.

Странно, как е водил 30 дела по един доклад на АДФИ и нито един път не го е изискал да си го има за запознаване и защита?!? Добре е да си припомни, че го има и в публичното пространство, публикуван от общински съветник по времето когато се разчу за нарушенията в обществения транспорт в Провадия.

На твърдението на прокуратурата, че е била установена липса на документи и действително извършени курсове от превозвача, а средствата са били отпускани, Филев твърди, че е установено, че няма платени повече средства, напротив за всички години са плащани по-малко средства от дължимите.

В заключение Филев изтъква пред съда, че е бил директор на държавно предприятие по времето на Жан Виденов и на Иван Костов, осем години е бил заместник кмет и осем години кмет (цял живот номенклатура) и като единствения кмет, издигнат и спечелил от листата на БСП, върху него във Варненска област е била „осъществена административна и всякаква репресия, защото имам съмнение, че е предвид ситуацията, в която ние, като общински съветници поискахме прекратяване правомощията на сегашния кмет, това е ответната реакция.” 

„Всичко което обяснява ответникът е предмет на разследване по настоящото дело, но ние не можем да го разследваме, ако не бъде възобновено административно наказателното производство.“ – репликира в заключение ПРОКУРОРЪТ, преди СЪДЪТ да счете делото за изяснено и да приключи делото.

Очаква се решението на съда, от което зависи дали прокуратурата ще разследва фактите и обстоятелствата около транспорта, извършените и неизвършените курсове и платените суми на фирмата за транспорт.

ПРОВАТОН припомня, че неведнъж сме публикували раследвания на редакцията ни за извършени злоупотреби с власт, умишлена безстопанственост, търговия с влияние и престъпления по служба на бившият кмет на Провадия Филчо Филев, които своевременно сме подавали към компетентните органи. Затова потвърждаваме, че това не е ответна реакция на сегашния кмет” или на някой политик, и Филчо да не се прави на политическа жертва, защото всичко е благодарение на упоритата работа на екипа на ПРОВАТОН. 

И за да потвърдим, ще Ви кажем, че на този етап от шест досъдебни производства срещу Филчо Филев, Анантоли Атанасов и други представители на властта, само две не са по наши сигнали.

И това са:

Сигналът подаден от депутатите Павел Христов и Антон Тодоров, което се води от Районна Прокуратура Провадия, но не от един постоянен прокурор. През септември 2018-та г. Филев беше изваден от делото и обвиняем остана само прикриващият го Георги Митаков, но по наша информация делото скоро ще бъде иззето от НССл София, където ще бъде възобновено основно срещу Филев. Според наша информация причината е, че делото не се движи, а и има документ с невярно съдържани, който в момента е Министерство на транспорта.

Вторият сигнал който не е подаден от нас е по АУАН № 11-01-24/24.01.2017 год., НП № 11-01-24 от 17.05.2017 год. подаден от Директора на Агенция за държавна финансова инспекция. Точно по него е и вшъстност написаното по-горе.

Другите четири преписки и досъдебни производства срещу Филчо Филев, Анантоли Атанасов  и други преставители на властта са по наши сигнали.

И ние Ви питаме.

Всъщност с какви очи Филев обикаля по цял ден заведенията в Провадия, привиква служители на Общината, прави мили очи на жителите, изисква мометално документи от администрацията въпреки, че само преди две седмици в гнева си ги заплаши, че “всички общински и държавни служители ще ги измете”, изживява се като действащ кмет, и продължава да си прави пропаганда за следващите местни избори?

Така обобщено звучи налудничаво, нали! 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *