Партньор на Проватон
 Жители на “Добрева чешма” готвят блокада на пътя за Кичево

Жители на “Добрева чешма” готвят блокада на пътя за Кичево

Сподели в

Варненци се вдигат на бунт заради лоша инфраструктура

Жители на местност “Добрева чешма” 4 и 5 във Варна подготвят акция по гражданско неподчинение със затваряне на пътя Варна – Кичево. Недоволството им е провокирано от това, че “Община Варна продължава упорито да бъде сляпа и глуха” за техните проблеми.

Миналият четвъртък е внесена подписка с искания по проблема с инфраструктурата в района до Общински съвет и кмета на града Иван Портних, съобщи Пламена Янева, част от инициативния граждански комитет и физически вносител на документа. В нея са поставени въпроси за дългогодишните проблеми, които имат в “Добрева чешма”, като липса на водоснабдяване, канализация, път, улично осветление, достъп до обществен транспорт и извозване на битовите отпадъци.

 

Ето и пълният текст на искането:

“Уважаеми г-н Портних,

Ние, жителите на местност Добрева Чешма 4 и 5, организирахме и проведохме събрание, състояло се на 31.05.2020г. След обсъждане на наболелите проблеми на района, бе взето решение да бъде изготвена настоящата подписка, целяща да привлече Вашето внимание, с което се надяваме Община Варна най-сетне да вземе отношение.

Местност Добрева Чешма 4 и 5 става все по-населена – към момента постоянно живущи в района са стотици семейства, като техният брой се увеличава буквално ежеседмично – все повече хора избират района за техен нов дом. Всички те, както и ние, живущите в района отдавна, сме принудени да се сблъскваме с едни от най-лошите улици на територията на Община Варна: нормална пътна настилка не съществува – пътят е изровен, с огромни дупки. Ежедневно всички ние амортизираме автомобилите си, опитвайки се да отидем на работа сутрин и да се върнем по домовете си вечер. Алтернатива няма – единствената автобусна спирка, разположена близо до района, е на километър разстояние от най-близките къщи. Наред с този огромен проблем съществува и друг, не по-маловажен: липсата на водоснабдяване. Въпреки наличието на магистрални водопроводи, минаващи през или в близост до района, не съществува дори и признак на намерение на местното В и К дружество да направи нещо по въпроса. Това е недопустимо за нашата местност, която от доста време вече е част от Район Приморски. Преди месеци бе оповестен проект за обновяване и развитие на редица местности на град Варна, част от които не са по-населени от Добрева Чешма 4 и 5, но нашият район не бе включен в проекта, въпреки близостта си до магистралния водопровод.

Редовно сметоизвозване в местност Добрева Чешма 4 и 5 не съществува – закъсненията често са в рамките на дни и дори седмици. Това, в комбинация с крайно недостатъчният брой контейнери (предвид големия брой постоянно живеещи хора) често води до натрупване на отпадъци.

На събранието от 31.05.2020г. всички постигнахме съгласие, че най-сериозните проблеми на местност Добрева Чешма 4 и 5 са липсата на нормален път и улично осветление, както и липсата на водоснабдяване. Неналичието на питейна вода изключително много затруднява нормалният ритъм на живот – сам разбирате, че ежедневните битови нужди и дейности са немислими без нормално водоснабдяване. При добро желание от страна на институциите, този проблем може да бъде решен в рамките на месеци.

Това не е първата подписка, организирана от нас, жителите на района. Преди повече от половин година сходна подписка бе депозирана при кмета на Район Приморски, г-жа Петя Проданова. След редица разговори, водени с нея както преди, така и след представяне на предишната подписка, резултат няма.

Г-н Портних, всички ние, живущите в района, си плащаме данъците, които съвсем не са ниски. За нас е загадка къде отиват тези пари. Недоумяваме и защо Община Варна продължава упорито да бъде сляпа и глуха за нашите проблеми с пътя и водоснабдяването. Напомняме още веднъж, че районът става все по-населен, съответно изложените на Вашето внимание проблеми се задълбочават с бързи темпове. Не е нормално в ХХI-ви век, част от един от престижните (поне на хартия) райони на Варна да не е водоснабден и да липсва дори основна пътна артерия с нормална настилка (ул. Орфей, главната улица на местност Добрева Чешма 4, буквално прилича на лунен пейзаж, в което сам можете да се уверите – автомобилите едва я преодоляват ежедневно).

Ние, жителите на местност Добрева Чешма 4 и 5, настояваме за Вашето отношение по темата. Очакваме Вашият отговор на настоящата подписка в двуседмичен срок. Ще приемем единствено решение поне на двата основни проблема, обвързано с конкретни срокове. В случай, че получим поредният неудовлетворителен отговор от страна на Община Варна, в частност от Вас, ще предприемем следните действия:

– Организиране на масов протест, включващ отклоняване на трафика по път Варна-Кичево през местност Добрева Чешма 4 и 5;

– Преди и по време на протеста ще бъдат поканени максимален брой български медии – електронни, печатни и телевизионни. Всички те ще имат възможността да отразят при какви условия са принудени да живеят стотици жители на престижния Район Приморски – част от морската столица на България, както и доколко и дали общината и съответните институции имат отношение към наболелите проблеми, изтъквани от години от живущите в района.

Всички ние искрено се надяваме да бъде взето адекватно и навременно решение на двата най-сериозни проблема на района – липсата на нормален път и водоснабдяване, които пречат на всички жители на местност Добрева Чешма 4 и 5 да водят нормален начин на живот. Разбираме, че Община Варна не разполага с неизчерпаеми ресурси, но сме убедени, че решение на тези проблеми може да се намери, за което настояваме.”

Ако местната власт във Варна не вземе присърце проблема, жителите на “Добрева чешма” 4 и 5 са готови да стигнат до гражданско неподчинение, като  5 юли  ще организират протест и затваряне на пътя Варна-Кичево.

Черно море

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *