Партньор на Проватон
 Д-р Петрана Стойкова: Участието на членовете на БСП във вътрешно партийния процес е революционна промяна и ще се посрещне добре

,

Д-р Петрана Стойкова: Участието на членовете на БСП във вътрешно партийния процес е революционна промяна и ще се посрещне добре

Сподели в

Участието на членовете на БСП във вътршно партийния процес е революционна промяна и ще се посрещне добре. Това каза в интервю за Агенция “ФОКУС” социологът д-р Петрана Стойкова, преподавател в ЮЗУ “Неофит Рилски” за социологията днес и за прекия избор на председател в БСП и европейските практики в тази насока.

Според нея курсът на Нинова е модернизация и демократизация по европейски образец.

“Тя отваря партията и прави членовете действени участници във вътршнопартийния процес. Това е революционна промяна и очевидно ще се посрещне добре от членската маса. Всеки иска гласът му да бъде чут и да го уважават”, каза още д-р Стойкова.

Д-р Петрана Стойкова запозна с европейската практика. По думите й тя от години включва даването на право на партийни членове да избират своя лидер.

“Най -емблематичните примери са от най старата демокрация – Великобритания, където консерватори и лейбъристи избират пряко своя председател. Това правиот председателя лидер, защото му дава друга легитимност.

Така се избират лидерите на социалистите в Испания. Има такава практика в Португалия, Франция, Холандия, Хърватска и други места. При германските социалдемократи има смесена система, която в момента се въвежда за участие на всички членове, за да се даде рестарт на партията след тежката криза, в която я вкараха дългите години на голяма коалиция”, коментира още Стойкова.

Социологът обобщи, че с прекия избор на лидер на партията ръководството й ще получи легитимация. “В случая, когато малка част от членовете избират ръководните органи и техния избор не съответства на преобладаващото мнение на електората, това може да доведе до вътрешнопартийно напрежение и конфликти”, изтъкна още социологът.

Агенция “Фокус”

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *