Партньор на Проватон
 Образователната комисия във Варна прие новите правила за прием в ДГ и подготвителни групи

Образователната комисия във Варна прие новите правила за прием в ДГ и подготвителни групи

Сподели в

Общинските съветници от комисията по “Наука и образование” във Варна приеха новата Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини, подготвителни, полудневни и целодневни групи към училищата, предаде репортер на Moreto.net.

По думите на Лилия Христова, директор на дирекция “Образование и младежки дейности” в морската столица, тези промени ще уеднаквят процедурите за електронен прием, какъвто бе въведен в първи клас.

Според новата Наредба най-много точки – 500, ще получават малчуганите, живеещи 2 и повече години в обхвата на детското или учебното заведение. Уседналост между 1 и 2 години ще носи 400 точки, а до 1 година – 300 точки. 200 точки ще се дават на децата с постоянен или настоящ адрес в административния район. Тези, чиято адресна регистрация е на територията на община Варна, ще получават 100 точки.

По предложение на родители за яслените групи, максимален брой точки от 500 точки, децата трябва да са без промяна на постоянен/настоящ адрес в обхвата на детската градина през последните 10 месеца към 15-ти септември в годината на кандидатстване. Ако обаче има промяна през този 10-месечен период, те ще получават 400 точки.

Христова обясни, че анализът на администрацията от предходни години показва, че няма родители, които да кандидатстват за прием на децата си на възраст под 1 година, но тъй като Закона позволява прием в ясла на 10-месеца, се прави тази корекция.

В новата Наредба се въвежда и критерий за поредност на желанията, избрани от родителя. По първо желание ще се дават 7 точки, по второ – 6 точки, а по последното седмо желание – 1 точка.

С предимство ще са момчетата и момичетата, които имат уседналост над 2 години и чиито братя и сестри посещават същото детско заведение/училище. Така децата ще се съберат на едно място, което ще е улеснение и удобство за родителите. Това обаче няма да важи за децата, които през настоящата година завършват IV подготвителна група или VII клас в училище.

Допълнителни точки ще получават малчуганите с двама работещи родители. С предимство остават близнаците, деца от многодетни семейства, както и деца със заболявания с и над 50%. На сираци и на деца, чиито брат/сестра или родител са с решение на ТЕЛК за над 70%, също ще се дават още точки.

Целта на промените е синхронизиране в максимална степен на процедурите за прием в детските градини и училищата, да бъде осигурен плавен преход от подготвителна група в първи клас на едно и също училище и да бъде създадена единна електронна система за прием в детските градини и подготвителните групи в училищата.

Окончателно решение ще бъде взето на сесия на Общинския съвет.

На днешната комисия беше оправен въпрос от общинския съветник Огнян Къчев (БСП) за надеждността на софтуера, по който се осъществява електронен прием. Освен, че Общината работи с лицензирани фирми, конкретен отговор не беше даден, от представители на дирекция “Образование”, тъй като въпросът е технически и те не могат да отговорят на него, но ще бъде поискана по-подробна информация от специалистите.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *