Партньор на Проватон
 THE BEST от издадените книги през 2019г.

THE BEST от издадените книги през 2019г.

Сподели в

Десетки милиони са потребителите на Amazon. Именно там са определени най – добрите книги на 2019г. Почти всички вече са на българския пазар.

За най – добра художествена книга за 2019 г. е  Романът “Заветите” (The Testaments) на Маргарет Атууд. The Testaments спечели и награда “Букър” по-рано тази година. Книгата е продължението на “Разказът на прислужницата”.

Победител в категорията за мистерия и трилър  е “Мълчаливият пациент” (The Silent Patient) на Алекс Майкълидис.

в категорията за исторически романи печели Тейлър Дженкинс Рийд с книгата си “Дейзи Джоунс и The Six” (Daisy Jones and The Six)

“Деветият дом” е най – добрата книга за 2019г. в категорията за фентъзи. Авторката Лий Бардуго е американска писателка на бестселъри в жанра фентъзи и научна фантастика. В началото на 2019г. излезе новината, че стрийминг платформата Netflix ще адаптира хитовите YA романи на американската писателка Лий Бардуго в сериал от осем епизода. Екранизацията ще обхване вдъхновената от руския фолклор трилогия „Гриша“, състояща се от романите „Сянка и кост“, „Падение и подем“ и „Престол и щурм“, както и дуологията Six of Crows, която се развива в същата фентъзи вселена. Само в ангоезичните страни поредицата е продала повече от 2.5 милиона копия и е преведена на още 38 езика.

“Червено, бяло и кралско синьо” (Red, White & Royal Blue) на Кейси Мaккуистън печели в категорията за романтична книга, както и в категорията за дебютен роман.

Блейк Крауч печели в категорията за научна фантастика с книгата си “Рекурсия” (Recursion). Той е известен с романите си за “Уейуърд Пайнс”.

Хорър победителя за 2018г. бе Стивън Кинг.

В категорията за хорър за поредна година победител и през 2019г. е Стивън Кинг – този път с романа си “Институтът” (The Institute).

Романа “На пет стъпки от теб” (Five Feet Apart) на Рейчъл Липинкот е най-добрата детско-юношеска книга тази година.

Книгата “Жестокият принц” (The Wicked King) на Холи Блек печели в категорията за детско-юношеско фентъзи.

Рик Риърдън отново заслужи мястото си в библиотеките на най-младите с четвъртата книга от поредицата “Изпитанията на Аполон”, озаглавена “Гробницата на тиранина” (The Tyrant’s Tomb).

В БЪЛГАРИЯ –

По традиция по време на Софийския международен панаир на книгата организаторът на изложението Асоциация „Българска книга” връчи годишната награда за най-добър издателски проект „Златен лъв” в две категории.

Наградата се връчва от журналистическо жури в състав д-р Андрей Захариев, Гриша Атанасов, Светлана Дичева, Стефан Джамбазов и Петко Тодоров.

Журналистическото жури реши да „удостои” с Антинаграда издателство „Византия” за „Под игото на съвременен български език” за профанирането на българската литературна класика.

Голямата награда, плакет „Златен лъв” 2019 то присъди на издателство „Егмонт” за юбилейните издания на романите за Хари Потър с художник г-н Любен Зидаров за майсторския и нетривиален подход към оформлението.

От общо единадесетте издателства, които отправиха своите предложения, журито номинира пет издания, които получиха грамоти. Това са „Лора, Яворов и аз. Спомени“ на издателство „Библиотека България“ за оригинален дизайнерски проект и за въвеждане в съвременна употреба на непубликуван в неговата цялост архивен материал; „Поезия“ от Пиер дьо Ронсар на издателство „Колибри” за издателски проект, който комбинира достойнства на превода, дизайна, типографията и полиграфическото изпълнение; „Розата на Балканите“ от Иван Илчев на издателство „Колибри” за оригинален авторски принос към популярното представяне на българската история; „Личният бележник (джобното тефтерче) на Васил Левски“ на издателства „Изток-Запад” за издание на уникален възрожденски документ, придружен от компетентен и подробен научен апарат.

Голямата награда „Златен лъв” 2019 експертното жури присъди на издателство „Ентусиаст“ и Фондация „Културни перспективи“ за „Непознатото дете“ от Е.Т.А. Хофман.

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *