Партньор на Проватон
 Стъклен кораб приютява уникалните находки на Шишковата градинка

Стъклен кораб приютява уникалните находки на Шишковата градинка

Сподели в

Кораб от бронирано стъкло ще приюти уникалните археологически находки на Шишковата градинка, научи Varna24.bg. Вече е готов корпусът на конструкцията, който е изграден с хидроизолация, видя репортер на медията.

Тепърва ще бъде завършен естетическия вид на основата, която ще бъде боядисана. Над нея ще бъде поставен стъкленият похлупак от бронирано стъкло.

За да бъдат съхранени археологическите дадености при ремонтните работи те са защитени от временна дървена конструкция, която на по-късен етап ще бъде премахната, за да се разкрие експозицията за варненци и гостите на града, уточниха от Община Варна за медията ни.

Днес в площадната зона бе извършена и санитарна сеч на дърветата. Продължава работа и по останалите елементи на Шишковата градинка, където предстои изграждането на водното огледало.

Припомняме, че именно дейностите, свързани със съхранението и експонирането на археологическите ценности забави и ремонта на Шишковата градинка.

Първоначално проектът предвиждаше пълна реконструкция на съществуващата градинка с подновяване на тревните площи, като се запази наличната дълготрайна растителност. Предвидено бе оформяне на цветни фигури, тревни площи и храстова растителност, изграждане на поливна система, подмяна на парковата мебел, кът за отдих, нов облик на съществуващата чешма.

След началото на строителните дейности обаче бяха открити археологическите находки. След проучване на обектите от екип на РИМ-Варна, което също отне време, беше установено и оповестено, че това са част от късноримска крепостна стена на Одесос и участък от улична настилка от османския период.

С оглед опазване на културно-историческото наследство на Варна бе възложено да бъде изработен проект за експонирането на откритията. Той е готов и предвижда представяне на археологията под триплексово бронирано стъкло, с което минимално се изменя композицията на площадното пространство, без да се нарушават условията за достъпна среда и пешеходния трафик по ул. “Михаил Колони“ в посока “Приморски парк“, съобщиха за медията ни от Община Варна.

Време отнеха и съгласувателните процедури с Министерство на културата, които също са приключили и проектът има положително становище. Така на практика едва сега се стига до неговото изпълнение.

Припомняме, че проектът за естетизация на района се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, а така също и със собствено финансиране от Община Варна.

Изпълнено бе благоустрояване, естетизация и модернизация на ул. “Михаил Колони“, участъкът от бул. “Княз Борис І” до пл. “Екзарх Йосиф” бе обособен като пешеходна зона, която се превърна в естествено продължение на пешеходната зона от бул. “Княз Борис I“.

Изградена бе велоалея, като трасето й минава успоредно на пътното платно и по цялото протежение на ул. “Михаил Колони“. При реализацията на проекта бяха подменени водопроводите по протежението на цялата улица, бе реконструирано и уличното осветление.

Наскоро по протежението на ремонтираната пътна отсечка бе поставена и бронзовата фигура в цял ръст на Михаил Колони, един от най-значимите местни управници от миналото.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *