Партньор на Проватон
 Варна се затвърди сред лидерите в имотния пазар

Варна се затвърди сред лидерите в имотния пазар

Сподели в

Пазарът на недвижими жилищни имоти във Варна рязко се обърна през 2014 и 2015 г., а сега тенденцията е към възходящ тренд. Той е валиден както за стоителната активност, така и за динамиката в сделките. Постоянен е ръстът на издадените разрешителни за строеж за нови сгради в морската столица, в броя на жилищата и откъм разгърната площ. За първото полугодие на миналата година Варна е №1 в страната със 101 от всичко 600 обекта, сочат данните от НСИ.

 

Покупките на имоти във Варна също не изостава и изминалата година не отстъпва на 2018 г. Данни от Агенцията по вписванията за първите 9 месеца сочи 9000 сделки, което е почти колкото (понижение с под 1 на сто) за аналогичния период на 2018 г. Този показател е доста над Бургас и отрежда място на морската столица в Топ 3 след Пловдив и София.

 

Промяната на имотния пазар във Варна се обяснява с повишения жизнен стандарт, което позволява претенциозност към сделките. Вече се обръща внимание и на качеството, обясняват експерти по недвижими имоти. Отделя се и повече време за избора на жилището, което пък дава отговор на намалението с 1%. Масово се търсят апартаменти с 1 и 2 спални, от които най-много са въведени в експлоатация – над 2/3 от построените изобщо в страната.

 

Затворените комплекси са друг хит сред варненци (таксите за поддръжка вече не са проблем!), които демонстрират и подход на ценители на културата, лукса и комфорта. За последното говори сериозните инвестиции в стари сгради в центъра на Варна, които се реновират. Цените са солени, но жилищата са луксозни и просторни.

 

Комбинацията от всичко това отрежда на Варна второ място по цени на недвижимите имоти след столицата. Ръстът на сделките за 2019 г. е между 2 – 5 на сто. Всичко това подсказва за стабилен пазар.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *