Граждани протестираха с искане Делфинариумът във Варна да бъде закрит (снимки)

Граждани протестираха с искане Делфинариумът във Варна да бъде закрит (снимки)

Около двайсетина души са се събрали пред Делфинариума във Варна с искане атракциона да бъде затворен, предаде репортер на Moreto.net

Те настояват да се забрани използването на делфини за забавление, съгласно законите в страната. Според законите използването на диви животни за забваление е забранено, като изключение има единствено за делфини, и то такива, които са най-малко трето поколение отгледани в изкуствени условия. Според протестиращите най-възрастните делфини в делфинариума са родени в естествени условия, а останалите делфини са първо и второ поколение и съгласно закона те не могат да бъдат използвани за атракция.

Извън закона са и двата морски лъва, които от скоро също забавляват посетителите на делфинариума.

Според протестиращите делфините във Варна се държат нарочно гладни за да могат да изпълняват заучените номера срещу храна.

Друг сериозен проблем според протестиращите е, виската смъртност при делфините в плен и в частност във варненския делфинариум. Според тях има редица случаи на укрити случаи на смърт на малки делфини. Високата смъртност до някъде се дължи и на генетични малфомрации в резултат на кръвосмешения, признават защитниците на животните, но така или иначе високата смърност е факт.

Самите протестиращо не са търсили до сега среща с ръководството на варненския делфинариум, но смятат, че разговорите ще са трудни, а може би и невъзможно. Повод за това е, че ръчководството на Делфинариума е направило опит да премести локацията на протеста и той да не бъде пред самата сграда. Протестът е подкрепен немската организация ProWal, с чиято помощ и иницитива до момента са затовени десетки делфинариуми в Европа. По техни думи в Европа е имало 90 делфинариума, а сега те са 30 в 13 страни.

Представител на организацията разказа, как е виждал делфин, който се опитва да се самоубие, блъскайки се в стените на басейна.

Проучване на немската организация ProWal, специализирана в защитата на делфини и китоподобни бозайници е показало, че басейнът на варненския делфинариум е един от най-малките в света с размери 12х15 м и дълбочина от 6 м. В този обем живеят 5 делфина, като на всеки от тях се падат по 36 кв.м повърхностна площ, това казва Снежанка Бонева от сдружението “Последна клетка”, което е партньор на ProWal в България, за в.Дневник.

Преди месец варненският делфинариум е бил посетен от Андреас Морлок, изпълнителен директор на немската природозащитна организация. Той е един от световно признатите експерти в сферата на китообразните бозайници с над 20 годишен опит.

“През последните 12 години съм посетил повече от 70 делфинариума в над 30 държави и на база на опита си мога да твърдя, че делфинариумът във Варна е най-малкият затвор за делфини в света, е казал Морлок.

Leave a Reply
Your email address will not be published. *