Партньор на Проватон
 Четири изкуствени острова никнат край Варна

Четири изкуствени острова никнат край Варна

Сподели в

Миналата седмица експертният съвет по устройство на територията към община Варна е разглеждал проект за създаване на първият от поредицата изкуствени острови. Той ще бъде ситуиран в акваторията на курорта Св. св. Константин и Елена.

Подобно съоръжение е предвидено в Подробния устройствен план на комплекса. Още преди 2 години главният архитект на Варна Виктор Бузев съобщи, че край Варна и курортите на север са планирани общо четири изкуствени острова. Те щели да имат както брегоукрепителни, така и икономически функции.

Островът, чиято процедура стартира сега, е описан като „противоабразионно и брегоукрепително съоръжение за увеличаване на плажната площ, което ще има и участък – яхтено пристанище“. Конструкцията му и точната конфигурация трябва да бъдат уточнени в техническите проекти.

Строителството на острови в Черно море бе допуснато през 2013 г. с поправка в закона за устройство на крайбрежието. За нея настояха представители на бизнеса и кметове. Курортът Св. св. Константин и Елена е част от групата на „Химимпорт“.

Очаква се още три острова щели да бъдат изградени пред курорта “Златни пясъци”. Други ще бъдат оформени във Варненското езеро, но тяхната цел щяла да е “екологична”. Те трябвало да предложат терени за нови местообитания на защитени видове.

В текстовата част на плана изкуственият остров е описан като “противоабразионно и брегоукрепително съоръжение за увеличаване на плажната площ, което ще има и участък – яхтено пристанище”.

Очаква се неговата конструкция и точната конфигурация трябва да бъдат уточнени в бъдещите технически проекти. Според обосновката на идеята за строителство на изкуствени острови в морето, която е отразена в текстовата част, те могат да доведат до “общо увеличаване на устойчивостта на склоновете и клифа срещу хлъзгане и свличане”.

Във връзка с темата “Нова Варна” отправи питане към инвеститорите на първият от изкуствените острови, очакваме тяхната позиция и подробности по проекта.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *