Партньор на Проватон
 Небостъргач на мястото на паметник на културата във Варна?

Небостъргач на мястото на паметник на културата във Варна?

Сподели в

Бъдещата сграда трябва да се появи на мястото на ниската постройка в ляво на снимката. Източник: Дневник

 

 

 

Изпълнението на дълго отлаган проект за строителство на сграда с височина между 18 и 24 етажа, на мястото на паметник на културата в центъра на Варна, може да започне още през следващите месеци.

 

Новината, която през последната седмица предизвика десетки публикации в социалните мрежи, беше потвърдена за “Дневник” от служител в общинската администрация, пожелал да не бъде назоваван. Според него в момента е в ход процедура по изработване и съгласуване на Подробен устройствен план за имота, който се намира на ъгъла на булевардите “Княз Борис I” и “Сливница” (т.нар. Шахдом). От това кръстовище започва и пешеходната зона, водеща към Морската градина на Варна.

 

“Дневник” изпрати до администрацията на варненския кмет Иван Портних въпроси, свързани с проекта, които трябваше да изяснят на какъв етап се намира процедурата по изготвянето на строителните книжа за кулата и какво предвижда проектът, внесен от собственика на въпросния терен.

 

Получените отговори, подписани от главния архитект на Община Варна Виктор Бузев, по-скоро заобикалят конкретиката. Според тях “в заданието (вероятно за промяна на действащия в момента Подробен устройствен план на имота) е изследвана възможността за изграждане на високо строителство във въпросния терен, но дали ще бъде съгласувано от Националния институт за недвижимите паметници на културата (НИНКН), няма информация”.

 

От отговорите на Виктор Бузев става ясно също, че още през 2007 г. пред Експертния съвет по устройство на територията във Варна е бил представен проект за 40-етажна сграда, на базата на който е допуснато изработването на проект за Подробен устройствен план. Той е получил положително становище от тогавашния директор на НИНКН Георги Угринов, но по неизвестни причини процедурата по одобряването на този план не е била довършена.

 

След подновяването на инвестиционната инициатива на “Пропъртис ПС” през 2017 г., е допуснат нов опит за изменение на Подробния устройствен план на имота от 1.39 дка. Този път пред Експертния съвет по устройство на територията е представен проект за кула с височина 18 етажа и 18 хил. кв. м разгъната застроена площ. Заявители са строителната компания “Борд”, свързвана с Даниел Славов – Дънката и едноличното дружество “Пропъртис ПС” на Петя Славова.

 

Сградата, която в момента се намира в имота на ъгъла на булевардите “Княз Борис I” и “Сливница” във Варна, е паметник на културата. Тя е построена през 1883 г. от варненския търговец и общественик Никола Провадалиев, сподвижник на Левски. Въпреки това обсъжданият вариант за Подробен устройствен план на имота, в който трябва да се появи 18-24-етажният небостъргач, е предвиждал тя да не бъде запазена при бъдещото строителство.

 

Месец след първото заседание, на Експертния съвет по устройство на територията на 20 декември 2017 г. приемането на проекта за строителство на над 60-метровата кула е било отложено заради редица възражения срещу реализацията й в представения вариант. Те са били свързани основно със сериозните промени които тя ще наложи в устройството на целия район. Спорове е предизвикало и натоварването му с трафик, който съществуващата в момента инфраструктура не би могла да поеме. Експертите, участвали в съвета, са били на мнение, че с проекта се надвишават и показателите за застрояване на квартала според регулационния план, който действа в момента.

 

През декември м. г. планът е отхвърлен с аргумента, че конструкция с подобни размери ще повлияе необратимо на целия исторически център на Варна и намиращите се в него ансамбли от архитектурни паметници. Но “Борд” и “Пропъртис ПС” очевидно са инициирали нова процедура по изработката на устройствен план на имота, която тече в момента. По информация на “Дневник” промяна в етажността на предвидената бъдеща сграда няма и тя остава най-малко 18 етажа.

 

Справка в Имотния регистър показва, че Петя Славова е станала собственик на терена, в който се намира варненският Шахдом, паметник на културата, през август 2015 г. Той й е бил прехвърлен от “Феста холдинг” – друго дружество, в което тя държи мажоритарния пакет акции.

 

В момента собственик на “Борд” е Мартин Хаугаард, който според данните, вписани в Търговския регистър, има двойно гражданство – холандско и датско. Той го е придобил от Даниел Славов и съдружника му Емил Петров през 2010 г. Според архива на Търговския регистър Хаугаард е бил собственик на 27 инвестиционни компании и е участвал в управлението на 26. Сега той притежава две и управлява други три, след като е прекратил участието си в останалите. По-голямата част от тях са свързвани все с реализирани проекти на Славов. Дружествата са регистрирани с капитал от 2 лв. и след излизането на Хаугаард от тях са прехвърлени на кипърската офшорка “Лимаост Лтд”. Малка част от компаниите са станали собственост на датски и норвежки граждани.

 

Още през 2007 г., при представянето на проект за 40-етажна сграда на мястото на варненския Шахдом Съюзът на архитектите публикува становище, според което всички бъдещи сгради в историческата част на Варна – археологическият резерват “Одесос” и зоната около него, трябва да имат максимална височина от 15 м.

 

Сегашният главен архитект на Варна Виктор Бузев обаче очевидно е на различно мнение. В рамките на обществен дебат около друг проект за строителство на 16-етажен хотел до входа на приморския парк в града Бузев каза: “Аз лично смятам, че има място в града за нормативно допустими високи сгради. Време е Варна да има своята висока сграда, защото хотел “Черно море” ми стои някак самотно”.

 

Въпросният хотел беше построен в началото на 70-те години на миналия век, след като беше унищожен един от най-красивите архитектурни ансамбли от началото на ХХ в.

 

Какво точно ще предвижда новият Подробен устройствен план за терена на “Пропъртис ПС” в центъра на Варна предстои да бъде обявено вероятно съвсем скоро. Но разрушаването на малкото останали паметници на културата в града продължава да заличава историческото му лице. В близките дни “Дневник” ще разкаже и друга история. Тя е за проект, който по пътя си от кабинетите на местната администрация до Националния институт за недвижимо културно наследство “пораства” от 4-етажна жилищна сграда до 8-етажен хотел на мястото на защитена сграда – паметник. При това с активното бездействие на всички институции, които биха могли да попречат на фалшификацията.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *