Партньор на Проватон
 Вредни митове за баланса между работата и личния живот

Вредни митове за баланса между работата и личния живот

Сподели в

Вероятно сте чували много съвети за най-добрия начин да намерите баланс между професионалния и личния си живот. Множество експерти и автори по темата от дълги години опитват да намерят тайната формула, която да ни направи щастливи и удовлетворени едновременно от нашата кариера и от живота ни извън офиса.

Някои от техните разкрития могат да бъдат изключително полезни, докато други са просто шум, който за съжаление създава митове, затрудняващи допълнително намирането на баланс между двете основни сфери на живота. Ето и някои от най-често срещаните вредни митове за баланса между кариерата и личния живот, в които трябва да престанете да вярвате:

1. Митът за досадата от работата

В съвременното общество съществува схващането, че работата е нещо досадно и неприятно. Истината е, че дори и да не ви кара да ставате всяка сутрин с усмивка и нетърпение да разберете какви преживявания и препятствия крие новия ден, вашата работа си остава важна и ценна част от живота ви. В най-добрият случай тя е ще ви носи удовлетворение и ще дава смисъл на живота ви, а в най-лошият ще ви помага да покривате нуждите на вашето семейство и да разполагате със средства за дейности, които да ви позволят да се развивате и да се радвате на живота. Няма причина да гледате на работата като на нещо негативно.

2. Митът за жертвите

Много дискусии за баланса между работата и личния живот опират до необходимостта от някакъв вид жертви. Общоприетото разбиране е, че човек не може да има всичко. Ако искате да постигнете сериозен напредък в кариерата си трябва да приемете, че ще прекарвате по-малко време с вашето семейство и приятели.

В тази идея има определена доза истина, но тя пренебрегва факта, че е възможно да постигнете всичко, което искате от живота, но не по едно и също време. С годините нашите приоритети се променят. Някои периоди от живота ни са по-тежки и натоварени от други. Много вероятно е в началото на вашата кариера да ви е било по-трудно да съчетавате задълженията си в офиса с тези, които имате към вашето семейство. С напредъка във вашата кариера обаче вие се сдобивате с повече средства и власт, които да ви помогнат да намерите правилния баланс. Това, което опитвам да кажа, е, че трябва да сте благодарни за нещата, които имате в момента. Винаги ще има време да осъществите мечтите си, дори и да не може да имате всичко наведнъж.

3. Митът за ясната граница между професионалния и личния живот

Работата е неразделна част от пълноценния живот. Когато животът ви е напрегнат и сте изложени на големи нива на стрес всеки ден, може да си мечтаете за дълга почивка на самотен остров далеч от света, която никога да не свърши. Истината е, че това не може да бъде ефективно решение в дългосрочен план. В поредица от изключително интересни изследвания доброволци са били запитани дали биха продължили да работят, ако спечелят голяма сума от лотарията. През годините делът на хората, които са отговорили на този въпрос с „да“ е варирал между 66% и 80%. Иначе казано, повечето хора биха продължили да работят дори и без да имат финансов стимул за това.

4. Митът за недостига

От всички погрешни схващания, които могат да навредят на отношенията ви с вашите колеги, идеята, че няма достатъчно работа за всички е може би най-опасаната. Истина е, че на повечето от нас поне веднъж ни се е налагало да се конкурираме с други хора за конкретна позиция, която е желана от много хора. Ако се фокусирате върху това обаче вие подминавате факта, че освен този конкретен пост съществуват още множество отлични работни места, които могат да ви осигурят кариерното развитие, което искате.

Истината е, че съвременният пазар на труда предлага повече възможности от когато и да е било – от вас зависи да се възползвате от тях. Веднъж щом започнете да виждате изобилие от възможности там, където другите виждат недостиг, цялата ви нагласа към света ще стане по-оптимистична.

5. Митът за съвършенство

Един от най-вредните митове е идеята, че съществува  „перфектна“ работа или кариера и че това, което имаме в момента не е достатъчно.

Няма нищо лошо в това да се стремите към нещо по-добро, но човек може да бъде истински щастлив едва когато се научи да цени това, което има. В противен случай никое постижение, колкото и да е грандиозно и велико, няма да бъде достатъчно. Опитайте да мислите за настоящата си работа като за възможност за учене и растеж, независимо дали сте на мечтаната позиция в кариерата си или сте в процес на търсене на по-добра възможност.

6. Митът за „ценната” работа

Съвременната популярна култура разпространява и подхранва идеята, че работата на някои хора е значително по-ценна от тази на другите. Според мен това са глупости. Всяка работа има достойнства и стойност. Наскоро разговарях с мениджър, който смяташе, че най-важната работа в неговата организация е тази на хората, които работят с претенциозните клиенти. Тези негови убеждения го караха да подценява усилията и заслугите на всички останали служители в офиса. Както може да си представите, това не се отрази особено добре на мотивацията и ангажираността на другите работници. Истината е, че работата на хората, които отговарят за директната комуникация с клиентите, няма как да се осъществи без подкрепата на техните колеги от другите отдели на организацията. Всеки отделен служител допринася за постигането на общите цели на компанията.

Митовете за баланса между кариерата и личния живот могат да бъдат изключително дезориентиращи и разочароващи, но действителността е много по-лесно разбираема и смислена: Работата и живота са две неразделни части от едно преживяване.

…………

Трейси Брауър, автор на Bring Work to Life by Bringing Life to Work: A Guide for Leaders and Organizations, за FastCompany.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *