Партньор на Проватон
 Държавата дава 1 млн. лв. за храм “Свети Прокопий Варненски” (СНИМКИ/ВИДЕО)

Държавата дава 1 млн. лв. за храм “Свети Прокопий Варненски” (СНИМКИ/ВИДЕО)

Сподели в

Министър-председателят Бойко Борисов посети новостроящия се храм “Свети Прокопий Варненски” при своята изненадваща визита в морската столица на 21 май.

След като провери извършените строително-ремонтни дейности в квартал “Владиславово”, заедно с финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев той бе посрещнат в храма от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и предстоятеля отец Георги.

Премиерът обяви, че държавата ще осигури 1 милион лева, разделени на два транша по 500 000 лева, за да бъде довършена църквата, а въпросът ще бъде разгледат, след като минат изборите за Европейски парламент.

“Ще додадем колкото средства са необходими. Нека кажат хората след 100 години, че тук е имало владика, който е направил църква. Имаше едни хора, които ни забраняваха да ходим на църква по Великден, а сега от комунисти няма място в „Александър Невски”, заяви Борисов.

“За нас е важно да завършим подовата настилка на храма. Благодарим на Бог за вас, че отпуснахте средства за храма. Благодарим за всичко. Попът може и да няма общо с магистралата, но до църквата се стига по път”, каза митрополит Йоан.

Владиката обясни на премиера, че парите са необходими за довършването на иконостаса, започване на стенописите, които ще струват 620 000 лв. и ще бъдат във византийски стил, за подово отопление и обзавеждане на храма. Той допълни, че подовата настилка е изградена, но трябва да бъде довършен монтажът на отоплението.

До този момент Община Варна е отпуснала 1, 4 млн. лева, а държавата около 500 000 лв., като 200 000 лв. от тях са предназначени за ремонт на покривната конструкция на Катедралния храм “Успение Богородично” във Варна.

“Свети Прокопий Варненски” е първият православен храм, който се изгражда във Варна през последните сто години. Първата му копка бе направена още през 2006 г., но мащабният проект и постоянната липса на финансиране забавяха строителството му. Към него ще има енорийски център, който ще осъществява духовно-просветна и социално-милосърдна дейност. Предвижда се там да има медицински център, в който ще бъде предлага безплатна помощ на хора, които нямат възможност да си позволят здравни услуги.

Копирано от: https://novavarna.net
Нова Варна ©

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *