Партньор на Проватон
 За място на рибарското пристанище – от 350 до 8800 лева на година

За място на рибарското пристанище – от 350 до 8800 лева на година

Сподели в

От 350 лева до 8800 лева може да варира годишната такса за ползване на корабно място на Рибарско пристанище Варна. Най-ниската цена се отнася за риболовен кораб с дължина до 8 метра и валидно разрешително за стопански риболов за съответната година, а най-високата за плавателен съд с дължина над 40 метра. Това става ясно от предложение на кмета на града Иван Портних за допълнение към наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, с което се регламентират новите цени.

Освен годишна тарифа, се предлага и сезонна (от май до септември включително), месечна, седмична и дневна. Има и седмична тарифа за поддръжка, която не се заплаща при ползване на корабното място за период по-малък от седем дни.

Цените за риболовни кораби са формирани на база дължина, като критериите са съответно до 8 метра, 8 до 10 метра, 10 до 12 метра, 12 до 18 метра, 18 до 25 и над 25 метра, като при всички случаи задължително условие е наличието на валидно разрешително за стопански риболов за съответната година. По-високи са тарифите за други видове плавателни съдове, като за съд до 8 метра се предлага годишна такса от 1500 лева и съответно 8 800 лева за плавателен съд над 40 метра. Тук разделението е до 8 метра, от 8 до 10 метра, от 10 до 12 метра, от 12 до 18 метра, от 18 до 25 метра, от 25 до 40 метра и над 40 метра.

Предвидени са и други услуги – наем на открита и закрита площ, хелинг в една или две посоки, реновиране на кораб на стапели. Освен това всеки годишен абонат ще получава безплатен достъп за един лек автомобил, както и безплатно ползване на хелинг в две посоки.

С въвеждането на цени за ползване на Рибарското пристанище ще се постигнат няколко основни цели, аргументира се кметът. А именно – устойчиво развитие на риболовната дейност в общината, запазване на занаята рибарство и поминъка на рибарите в региона, подобряване на безопасността и условията на труд, засилване на потенциала за развитие на рибарството и туризма и опазване на околната среда.

От промяната ще спечелят и ползвателите и посетители и общинската хазна, защото колкото по-приятно място е пристанището, толкова повече хора ще искат да отидат там – както за риболов, така и за разходки и отдих, се казва още в кметското предложение.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *