Партньор на Проватон
 10 обществени места в центъра на Варна с безплатен интернет

10 обществени места в центъра на Варна с безплатен интернет

Сподели в

Българският еврокомисар Мария Габриел символично връчи днес ваучер на кмета на Варна Иван Портних за изграждане на система за безплатен интернет на обществени места в европейската инициатива WIFI4EU. Ваучерът е на стойност 15 000 евро и ще даде възможност за безжична връзка с високоскоростен wifi на 10-те места в централната градска част. На връчването присъства и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов.

„Община Варна беше една от първите, която кандидатства по този проект и в крайна сметка спечелихме. Вече е проведена процедура за избора на изпълнител и в момента върви изграждането на 10 точки за достъп по пешеходния ринг и в част от Морската градина. Считам, че това е една много сериозна придобивка за варненци и гостите на града, защото чрез безплатния интернет много по-лесно да използват мобилните приложения, които дават информация за забележителностите и обектите на културно-историческото наследство. Този проект на Европейската комисия е първата стъпка и нашата амбиция е в бъдеще да направим така, че в максимална степен в града да има достъп до безплатен интернет“, заяви кметът на Варна Иван Портних. Той благодари на еврокомисаря за избирането на Варна, като един от 30-те дигитални хъба в Югоизточна Европа. „Убеден съм, че това е сериозен стимул за нас като община, за IT сектора и стартъп общността, да продължим да създаваме все повече възможности за развитието в града, допълни той.

„За мен е за мен е чест и удоволствие да връча този ваучер, който всъщност е едно признание за работата на кмета и неговия екип, защото по този проект принципът беше „първи дойдох – първи обслужен“. Така че, когато получаваш над 10 000 регистрации в първите 10 секунди на отварянето на поканата за проекта, да видиш и Варна, и общо 113 български общини сред първите, за мен е истинска гордост и удоволствие“, заяви и еврокомисар Мария Габриел. Тя посочи, че морската столица е сред първите селекционирани, а България е втора в Европа по брой получени ваучери, които ще позволят в рамките на три години гражданите да имат високоскоростен достъп до интернет. „Свързаността и цифровизацията означават ползи за хората, означава младите хора да продължават да имат достъп до интернет, до информация, до култура, както и да дадем възможност на възрастните ни родители, баби и дядовци да имат свободна връзка с внуците си в България и в Европа, каза още еврокомисарят. „Нашата цел е със сегашния бюджет от 120 млн. евро да покрием до 8 000 общини. Разбира се за мен като комисар, би ми се искало тази моя идея да се превърне в история на успеха на ЕС, за да може следващия бюджет на Европейската комисия да има още повече средства“, допълни Мария Габриел.

Wi-Fi системата ще бъде изградена от минимум 10 точки за достъп, които ще обхващат: пространството до Катедралния храм, площад „Независимост“, пространството със сухите фонтани – между ул. “Михаил Колони” и бул. “Княз Борис I”, храмът „Св. Николй Чудотворец“, Слънчевият часовник на входа на Морската градина, между Аквариум и Военноморски музей, зоната от басейн “Приморски”, сцена „Раковина“ и Летния театър – алея на Възраждането и други.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *