Партньор на Проватон
 ГЛАДУВАНЕТО УСКОРЯВА МЕТАБОЛИЗМА, ЗАБАВЯ СТАРЕЕНЕТО И УДЪЛЖАВА ЖИВОТА

ГЛАДУВАНЕТО УСКОРЯВА МЕТАБОЛИЗМА, ЗАБАВЯ СТАРЕЕНЕТО И УДЪЛЖАВА ЖИВОТА

Сподели в

Гладуването може и да помага на някои хора да отслабнат, но наскорошно проучване потвърди, че лишаването от храна може да подсили метаболизма, да генерира антиоксиданти и да забави стареенето. Учените от Университета по Технологии и Науки в Окинава и Университета в Киото открили 30 неразглеждани до момента субстанции, чието количество се увеличава при гладуване и въздейства благоприятно на организма.

“Разглеждаме стареенето и метаболизма вече от години и решихме да разучим и някои непознати до момента полезни ефекта от гладуването.” – споделя д-р Такаюки Теруя, автор на доклада от проучването.

Репортът, публикуван на 29-ти януари тази година, представя задълбочен анализ на цялата човешка кръв, плазма и червени кръвни клетки на 4-ма постещи субекта. Учените наблюдавали изменящите се нива на метаболизма – започнало оформяне на субстанции чрез химични процеси, които давали на организмите енергия и сила да растат. Резултатите показват 44 метаболита, включващи 33, които до момента не били познати, които се умножавали по между 1.5-60 пъти само за 58 часа гладуване.


В предишно проучване били открити различни метаболити, чието количество намалявало с напредване на възрастта, включително и три вече познати – левцин, изолевцин и др. При постещите субекти нивата на тези субекти се увеличават, което води на мисълта, че е свързано с удължаването на живота.

“Това са изключително важни за поддържането на мускулите метаболити, действащи и като антиоксиданти.” – споделя Теруя.

“Предполага се, че гладуването би могло да има подмладяващ ефект, което не беше потвърждавано до момента.”

 

ЗДРАВОСЛОВНИЯТ ЕФЕКТ НА МЕТАБОЛИТИТЕ

Човешкото тяло използва въглехидратите за бърза енергия, когато са налични. Когато обаче няма въглехидрати, тялото започва да търси алтернативни източници на енергия. Това заместване има и своите последствия – забелязват се метаболити, известни като бутирати, карнитини и разклонени аминокиселини.

Гладуването обаче има и други ефекти, освен заместването на източника на енергия. В анализа на човешката кръв учените открили нещо повече от споменатите следи. Например, открили увеличаване в субстанциите, създадени от Цикъла на Кребс – процес, при който организмите освобождават енергията, съхранена в химичните връзки на въглехидратите, протеините и липидите. Увеличението предполага, че по време на гладуване клетките започват да работят на по-високи обороти.

Гладуването също подобрява метаболизма на пюрин и пирамидин, химични съединения, които играят ключова роля в изразяването на гена и синтеза на протеини. Проучването сочи, че гладуването препрограмира кои протеинови клетки кога да се изграждат, като така променя тяхната функция. Тази промяна напомня на хомеостаза в клетките или служи за коренната им промяна при различни въздействия от околната среда.

Метаболизирани, пуринът и пирамидинът също увеличават и създаването на антиоксиданти, включващи ерготионеин и карнозин. Тяхното количество се увеличило значително по време на 58-часовото проучване. Антиоксидантите предпазвали клетките от свободните радикали от метаболизма.

НОВООТКРИТИТЕ ПОЛЗИ ОТ ГЛАДУВАНЕТО


Авторите на доклада споделят, че тези антиоксидантни ефекти са в отговор на първичния отговор на тялото към глада – нека не забравяме, че гладът също има и опасен оксидиращ ефект на организма. Проучването за пръв път доказва, че антиоксидантите могат да бъдат следствие от гладуване. Освен това учените представят и новата концепция, че гладуването може да увеличи създаването на няколко важни за стареенето метаболити, които са в изобилие при младите, но изчезват с годините.

“Наскорошни проучвания показват, че ограничаването от калории и гладуването имат благоприятен ефект върху дължината на живота при някои животни, но точно как се случва всичко това – ето това вече остава мистерия” – разказва Теруя.

“Възможно е да потвърдим удължаващия живота ефект по няколко начина, разработвайки тренировъчни програми или медикаменти, пораждащи метаболична реакция, сходна на тази от гладуването.”

Учените продължават популярната тема за ефектите от гладуването върху човешкото здраве. Следващата стъпка ще бъде да се повтори проучването в по-голям мащаб или да се разучи по какви други начини могат да се причинят метаболичните промени.

“Хората се интересуват дали човешките същества могат да се предпазят от метаболични заболявания и да удължат живота си чрез гладуване и лишаване от калории” – споделя Теруя. “Изводите, до които стигаме ни дават повече знание по темата за здравеопазването.”

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *