Партньор на Проватон
 Не завиждай, не се обвинявай!

Не завиждай, не се обвинявай!

Сподели в

В рамките на няколко дни вашият колега получава повишение, най-добрият ви приятел печели награда за служител на годината, а сестра ви става мениджър на клиента, който вие опитвате да привлечете във вашата компания от няколко месеца. Искате да сте щастливи за тях и да празнувате успехите им, но в крайна сметка изпитвате единствено неистова завист и чувате как вътрешният ви глас постоянно ви пита „Защо това не се случи на мен?“.

Не е необичайно да чувствате завист спрямо хората, които са постигнали някакъв сериозен успех, казва  Д-р Ей Джей Марсдън, организационен психолог и доцент в Бийкън Колидж в Лисбърг, Флорида.

„Изпитваме фундаментална нужда да знаем, с висока степен на сигурност, къде е нашето място в света и в неговите йерархични системи.“, казва тя.

Когато виждаме как някой, който възприемаме за човек на „нашето“ ниво, получава нещо, което ценим високо, като например повишение или похвала, първата ни реакция е да завидим на неговия успех. Много често тази завист е последвана от чувство на вина.

„След това започваме да се самосъжаляваме и да гледаме на чуждия успех като на признак за това, че ние сме се провалили“, казва Марсдън.

Завистта често води до депресивни състояния, хронична тревожност и гняв, насочен към успелия човек. Това от своя страна създава предпоставка за яростно съперничество, породено от идеята, че чуждия успех е заплаха за нашия.

Нереалистично е да вярвате, че никога няма да завиждате на някой за нещо, но е напълно възможно да ограничите негативното влияние на това чувство и да го преобразите по такъв начин, че то да се превърне в мотиватор за личен растеж.

Завистта може да ви помогне да разберете по-добре целите си

„Завистта по своята същност може да бъде илюстрирана с израза „Искам това!“, казва Катрин Шей, доцент по организационно поведение в университета „Карнеги Мелън“.

Когато си признаете на себе си, че завиждате на някой за неговите постижение, вие всъщност си казвате, че искате да постигнете същото, а това ви позволява веднага да започнете работа по постигането на желаната цел. Завистта всъщност ви дава информация за нещата, които са наистина важни за вас.

Възползвайте се от чуждия успех

Шей казва, че ние сме склонни да се дистанцираме от хората, на които завиждаме. Според нея обаче е далеч по-полезно да прекарваме повече време с тези хора и да търсим съвети от тях.

„Може да е трудно да го приемете, но има някаква причина този човек да постигне успех, а вие не. Независимо дали причините се крият в неговите умения, професионални контакти или просто във факта, че той е по-харесван от останалите и може да разчита на тяхната подкрепа, когато имат нужда от нея. Разберете какви са причините, които стоят зад успеха на другите, и се възползвайте от техния пример.“, добавя тя.

Марсдън, от друга страна казва, че чувството на завист може да бъде изключителен мотиватор, който да ви кара да постигнете повече. Проучете човека, на когото завиждате. Наблюдавайте какво прави той и анализирайте как е постигнал успеха си. След това се запитайте какво трябва да направите, за да преминете на следващото ниво.

Празнувайте собствените си успехи

Когато се сравняваме с другите, няма как да не им завидим, ако са постигнали нещо, което настина желаем. Проблемът е в това, че ние рядко отделяме време, за да помислим за пътя, който сме изминали, за да стигнем дотук. Отделяйте време, за да отбелязвате собствените си успехи, размишлявайки върху това колко много всъщност сте постигнали през последния месец или година. Съсредоточете се върху сравнението между човека, който сте днес, и онзи, който сте били в миналото.

„Понякога ние не оценяваме постиженията си, защото сме прекалено фокусирани върху следващата цел, която сме си поставили. Отделете време, в което да отпразнувате успехите си и да си позволите да бъдете горди с това, което сте постигнали.“, казва Шей.

………….

Лиса Евънс за FastCompany.com

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *