Партньор на Проватон
 Четирима кандидати за ректор на ТУ – Варна

Четирима кандидати за ректор на ТУ – Варна

Сподели в

С решение на Академичния съвет на ТУ – Варна на 22 март 2019 година се свиква Общото събрание на университета за провеждане на частични избори, припомниха от пресцентъра на Технически университет – Варна.

Предстои колективният орган да избере председател и заместник-председател на Общото събрание (ОС) и ректор, които да изпълнят докрай мандат 2015-2019. Официалната покана към членовете на ОС е публикувана в страницата на ТУ – Варна: http://www2.tu-varna.bg/tu-varna/index.php/novini/saobshteniya/1182-22-03-2019.

Едно уточнение – в момента Общото събрание на ТУ – Варна няма председател, нито заместник-председател, тъй като и двамата хабилитирани преподаватели, които заемаха съответната длъжност, навършиха по време на мандата (председателят – в края на 2018г., а зам.-председателят – наскоро) пределната възраст, предвидена в Правилника за устройството и дейността на Технически университет – Варна.  В Правилника е посочено, че при навършване на 65 години „лицата, заемащи изборни ръководни длъжности и членовете на колективните органи за управление и контрол се освобождават без гласуване и мандатът им се прекратява“, а органът, който ги е избрал, провежда частичен избор за попълване на съответната квота. Следващото заседание на Общото събрание, съгласно Правилника, се председателства от ректора на ТУ – Варна до избор на председател и заместник-председател, които след това поемат функциите.

Срокът за предложения на кандидатури за председател на ОС, заместник-председател на ОС и ректор на ТУ-Варна приключи. Постъпили са предложения за четирима кандидати за ректор, три кандидатури за председател на ОС и една за заместник-председател на ОС. Крайният срок за обявяване на допуснатите до участие в изборите кандидати е 27.02.2019г. Графикът с всички процедури за провеждането на ОС е публикуван в сайта на ТУ – Варна: http://www2.tu-varna.bg/tu-varna/index.php/akademichen-savet-d

Приложено бе изпратено становище от настоящото ръководството на ТУ – Варна във връзка със съдебните дела, водени по жалби от освободения от длъжност през месец ноември 2018г. ректор на университета.

TU Varna_Press_27022019

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *