Партньор на Проватон
 От идеята до резултата – 10 прости правила

От идеята до резултата – 10 прости правила

Сподели в

Кажете, колко често ви спохождат умни мисли? А колко от тях реализирате успешно до резултат, който води до осезаема промяна? Всъщност, полезният въпрос е, какъв е пътят от идеята до резултата. Ето няколко простички правила, проверени в практиката. събрани от Inc.com.

1. Правилото на бързия старт. Започнете реализацията на идеята си колкото се може по-бързо. Не губете време в размишления, колебания и изчисления, а се насочете към достъпен метод за осъществяването й. Освен това, при бързия старт няма да имате време да се разколебаете и да намерите достатъчно убедителни аргументи за отхвърлянето й.

2. Правилото „Започни от най-простото”. Тръгнете с малки стъпки, изберете за начало най-лесната от тях и постепенно се движете към по-сложното.

3. Правилото на петнайсетте минути. Обещайте си, че всеки ден ще посвещавате 15 минути на реализирането на вашата идея. Подгответе се, настройте алармата на часовника или мобилния си телефон и започнете. Когато алармата звънне, спрете и си задайте въпроса имате ли желание и вдъхновение да удължите още малко този срок. Ако отговорът е „да”, продължавайте до постигането на нужния резултат, който в никакъв случай не е необходимо да е окончателният. Може просто да е резултат на етапа, който сте си набелязали за финализиране.

4. Правилото на мотивацията. Обмислете добре и визуализирайте до какво ще доведе резултатът от вашата идея – например, искате да започнете някакъв свой бизнес, да отворите верига от заведения, различна по концепция от масово разпростанените кафенета, ресторанти, закусвални и т.н. Изграждането на тази представа всъщност е мотивацията, която ще ви помогне да направите толкова крачки, колкото са нужни за постигането на резултата. В обмислянето на постижението задължително включете разсъждения за негативните последствия от липсата на резултат. Това също мотивира.

5. Правилото на плана. Съставете си план на действие и се опитайте да предвидите в него слабите звена. Важно е, защото точно те могат да ви подведат или провалят в решаващия момент ако не ги предвидите навреме и не вземете мерки за неутрализирането им.

6. Правилото на старта в рамките на 72 часа. Подходящо е за големи, глобални идеи, но понякога може да се прилага и за хрумвания, които ви осеняват, когато сте затрупани със спешни и важни задачи. В такива случаи запишете основните тези на идеята веднага, където и както можете и си поставете за цел да пристъпите към реализацията им в рамките на следващите 72 часа. Не го ли направите, намерението ви никога няма да види бял свят. Според психолози, вероятността да започнеш ново начинание след като си отлагал повече от три денонощия е под 10%.

 7. Правилото на срока. Задължително набележете краен срок за постигане на резлутат. Ако се отклоните от него, прекратете всякакви излишни ангажименти и занимания.

8. Правилото на контрола. Всяко отклонение от набелязаната цел за постигане на резултата трябва да бъде контролирано. „ Събитията, оставени да се развиват от само себе си подлежат на трайна тенденция да се развиват от зле към по-зле”, гласи един от Законите на Мърфи.

 9. Правилото на мълчаниетоПразните приказки обикновено не водят до никакви резултати, а в най-лошия случай – до отрицателни. Не споделяйте идеята си с никого, преди да постигнете някакъв, дори и незначителен резултат. В противен случай енергията ви ще отиде не за действия, а за думи.

10. Правилото на похвалата. На всяка цена се поздравете при постигането на какъвто и да е резултат – дори и да е в начален или междинен етап. Това ще ви стимулира още повече да видите завършено делото си.

сп. Мениджър

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *