Партньор на Проватон
 Заведоха на екскурзия с европари хора, които не са напускали домовете си с години

Заведоха на екскурзия с европари хора, които не са напускали домовете си с години

Сподели в

50 души в неравностойно положение бяха обхванати от проекта „Активни в труда на територията на общините Бяла и Долни чифлик“ на сдружение „Форум гражданско общество“, който започна преди 19 месеца.

Неговата стойност е близо 400 хиляди лева, а дейностите са финансирани по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

40 възрастни в риск – хора в социална изолация и с тежки заболявания, безработни, както и 10 лица с увреждания, бяха изведени от домовете им. С тях работиха 12 специалисти в различни области.

Обхванатите по проекта посетиха различни туристически забележителности, съобщи в Областния информационен център-Варна ръководителят на проекта Борислав Френчев.

Хора от общините Бяла и Долни чифлик, които рядко напускат домовете си, имаха възможността да отидат на екскурзия. Разходка с лодка по река Камчия зарадва момче и момиче с Детска церебрална парализа. Логопеди работиха с възрастни със затруднен говор след претърпени инфаркти и инсулти. С пари по проекта бе разкрита и предоставена иновативната социална услуга „Мобилен екип за социална и здравна работа на терен“. Специалистите и консултантите от мобилното звено достигнаха и до най-отдалечените и изолирани места и случаи, като оказваха съдействие според потребностите на потребителите на тази услуга.

В проекта се включиха психолози, социални работници, логопеди, терапевти, трудови консултанти, здравни работници, юристи, икономисти. Бяха обучени 30 социални асистенти и 5 озеленители. Със средства по проекта те ще практикуват новите си професии в продължение на 6 месеца. В мобилната група бяха включени предимно хора от двете общини, тъй като те познават местните и могат да работят по-лесно с тях. Полза от проекта имаха и настанените в социални институции в Бяла и Долни чифлик, тъй като от услугите на специалистите са се възползвали, освен подбраните реципиенти, и останалите хора в тях. Важен акцент по проекта е и комуникацията с работодателите в региона. Те бяха запознати с възможностите, които представя той.

Бе организирана връзка с безработни и в резултат на нея някои от тях успешно се реализираха на пазара на труда. В рамките на проекта бе направено и социологическо изследване на територията на общините Бяла и Долни чифлик.

Оформи се изследователски доклад и анализ на потребностите и възможностите за сътрудничество при предлагане на социални и интеграционни услуги на територията на двете общини. След приключване на проекта, чрез споразумение с кметовете на Бяла и Долни чифлик и със съдействието на сдружение „Форум гражданско общество“, специалистите консултанти ще продължат своята работа.

Заснемането на филм също беше част от проекта. Той показа социалните дейности, материалната база и услугите, които се предлагат на лица в неравностойно положение. Представиха се и работодатели, които предлагат различни възможности на пазара на труда, включително и на представителите на целевата група по проекта.
Копирано от: https://novavarna.net
Нова Варна ©

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *