Партньор на Проватон
 Истинските хора са и истински мениджъри

Истинските хора са и истински мениджъри

Сподели в

Съществуват множество изследвания, които показват тясната връзка между емоционалната интелигентност(EQ) и представянето на човек на работното място. В TalentSmart проведохме проучване на влиянието на емоционалната интелигентност в работата, в което участваха повече от един милион души, и установихме, че нивото на EQ отговаря за приблизително 58% от успеха на хората на всяко работно място. Според нашето изследване хората с високо ниво на емоционална интелигентност печелят годишно значително повече от останалите и около 90% от най-добре представящите се служители имат високо EQ.

Всичко това звучи просто и ясно, но има една уловка – емоционалната интелигетност губи своя ефект, ако човек не е искрен.

Скорошно проучване на Училището по бизнес Майкъл Фостър в Университета на Вашингтон установи, че хората подхождат скептично към демонстрации на емоционална интелигентност. Те искат не просто да виждат признаци за емоционална интелигентност, но и да бъдат сигурни, че вашите емоции и реакции са автентични.

„Хората не са неодушевени роботи. Те винаги обмислят дали емоциите, които виждат у другите, са искрени или манипулативни“, казва ръководителят на изследването Кристина Фонг.

Същото прочуване разкри, че искрените лидери са много по-ефективни в мотивирането на своите служители, защото те им вдъхват увереност, доверие и вдъхновение както чрез думите си, така и със своите действия. Много лидери казват, че за тях е важно да бъдат искрени със служителите си, но не всички го правят.

Ето някои отличителни белези на наистина искрените хора. Откривате ли себе си в тях?

1. Те не се стараят да се харесват на другите

Автентичните хора познават добре себе си. Те знаят, че някои хора ще ги харесат, на други – не. Това не означава, че не им пука за чуждото мнение, а просто, че искрените хора не позволяват негативната реакция на останалите да им попречи да направят това, което мислят за правилно. Те са готови да вземат непопулярни решения и да заемат непопулярни позиции, когато ситуацията го изисква.

2. Те не съдят другите

Искрените хора са непредубедени и отворени към различни гледни точки и идеи. Това ги прави достъпни и интересни за останалите. В крайна сметка, никой не иска да говори с човек, който вече си е изградил мнение и няма никакво намерение да изслуша своя събеседник. За да елиминирате вашите предразсъдъци, трябва да опитате да се поставите на мястото на другите и да видите света през техните очи. Това не означава, че трябва да възприемете тяхната гледна точка и да се съгласите с мнението им, а че преди да ги съдите, първо трябва да ги разберете.

3. Те вървят по свой собствен път

Искрените хора не търсят признание от останалите и не базират чувството си за себестойност на чуждото мнение. Това ги освобождава да вървят по свой собствен път. Те знаят кои са и не се преструват, че са нещо по-различно. Компасът, който следват в живота си, се базира на техните принципи и ценности. Искрените хора правят това, което смятат за правилно и не се страхуват, че то може да не се хареса на някого.

4. Те са щедри

Всички сме работили с хора, които постоянно крият нещо, било то информация, ресурси или нещо друго. Те като че ли се страхуват, че ще ги засенчите, ако получите достъп до всичко, от което имате нужда, за да свършите работата си възможно най-добре. Искрените хора споделят щедро с останалите това което знаят, и ресурсите, с които разполагат. Те са екипни играчи и искат останалите да се представят колкото се може по-добре. Искрените хора са достатъчно уверени в себе си и собствените си способности, за да не се притесняват, че вашият успех може да ги постави в негативна светлина. В действителност те вярват, че вашият успех е и техен успех.

5. Те се отнасят с уважение към всички

Независимо дали става въпрос за разговор с важен клиент или за начина, по който комуникират със сервитьора в близкото заведение, искрените хора винаги са учтиви и почтителни към останалите. Те разбират, че колкото и добре да се отнасят с хората, с които вечерят, ако се държат зле с всички останали, няма как създадат добро впечатление. Искрените хора се отнасят с уважение към всички, защото не се мислят за по-добри от останалите.

списание Мениджър

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *