Партньор на Проватон
 Търсят строител на бъдещото рибарско пристанище в “Карантината”

Търсят строител на бъдещото рибарско пристанище в “Карантината”

Сподели в

Над 10 млн лева ще плати Общината на фирмата, която спечели поръчката за модернизация и реконструкция на рибарското пристанище в местност “Карантината  в район “Аспарухово”

Това става ясно от обществената поръчка, обявена и качена вчера на сайта на общината.  Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е 10 553 151.82 лева без ДДС. В рамките на тази стойност 6 846 583.05 лв. без ДДС представляват  безвъзмездна финансова помощ /БФП/ въз основа на Договор № МДР-ИП-01- 47/18.05.2018 г., а 3 706 568.77 лв. без ДДС ще се финансират от страна на община Варна, чрез собствени финансови средства или друг източник на финансиране.

Поръчката е за срок от 36 месеца. С изграждането на пристанището ще се създаде защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки, чрез което ще се удовлетвори потребността за създаване на съвременни условия за осъществяване на риболовна дейност със сравнително малки плавателни съдове, тъй като в момента рибарите не разполагат с подходящи места за акостиране, разтоварване на техния улов при хигиенични условия и продажбата му.

Инвестицията е насочена основно към рибарите и техните сдружения, като се цели ефективно използване на ресурсите чрез постигане на устойчиви в екологично отношение, иновативни, конкурентоспособни и основани на знание аквакултури.

Предметът на поръчката обхваща както извършването на строително-монтажни работи на обекта, така и свързаните с това доставки. За строежа има издадено разрешение за строеж.

Според проектът за новото пристанище акваторията е оразмерена за 116 кораба, като са предвидени места за разтоварване на улова. По-малките плавателни съдове ще имат място за изваждане на сушата.

В една от сградите са предвидени помещения за обработка на рибата, временно съхранение и продажба на улова, както и битови помещения за около 30 рибари.

Пристанището ще разполага със сервиз и работилница за ремонт на малки плавателни съдове.

Според проектът ще има заседателна зала-клуб на рибаря и заведение за хранене с капацитет до 140 човека. Покривът на 3-етажната сграда ще бъде оформен като амфитеатър с вита стълба, който ще разкрива прекрасна панорамна гледка във всички посоки.

В района на рибарското пристанище ще има зони за отдих и разходка на пешеходци. Предвиден е транспортен достъп и паркоместа.

източник: novavarna.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *