Партньор на Проватон
 500 първокласници по-малко във Варна тази година

500 първокласници по-малко във Варна тази година

Сподели в

Общо 35 000 ученици започват новата учебна година във Варна, 11 000 са децата в детските градини

3130 първокласници от Варна ще прекрачат училищния праг на 17 септември. За други около 500 деца обаче липсва информация къде се намират. Най-вероятно те са заминали с родителите си в чужбина и там са започнали училище. Тези деца са предимно от уязвими групи. Това каза  интервю за Дарик шефката на дирекцията по образование към Община Варна,  Лилия Христова.

По думите й учениците във Варна през новата учебна година ще бъдат 35 000, а децата в градините – 11 000. Заради ремонтите на множество улици и булеварди във Варна директорите на училища са взели решение закъснения в първите часове да не се отчитат, ако е в допустимите граници

В 5 училища все още се извършват ремонти, които няма да приключат до 17 септември. Учениците от „Димчо Дебелянов”, „Найден Геров”, Първо основно училище, професионалните гимназии по икономика „Иван Богоров” и по дървообработване „Николай Хайтов” ще започнат учебната година в други сгради.

Същото се отнася и за възпитаниците на началното училище „Васил Левски в квартал „Аспарухово”. В края на миналата година учениците бяха евакуирани заради опасната сграда. В момента тече процедурата по избор на изпълнител и след приключването й ще започне незабавна реконструкция.

Амбицията на общинската администрация е до 5 години всички ученици до 4, клас във Варна да преминат на едносменен режим.

източник: novavarna.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *