Партньор на Проватон
 Стоян Пасев, областен управител на Варна: Активни свлачища има не само по крайбрежието, но и във вътрешността на областта

Стоян Пасев, областен управител на Варна: Активни свлачища има не само по крайбрежието, но и във вътрешността на областта

Сподели в
Активни свлачища има не само по крайбрежието, но и във вътрешността на Варненска област. Това каза за Радио „Фокус“ – Варнаобластният управител на Варна Стоян Пасев във връзка с последното свличане на земни маси по пътя, който води към плаж „Кабакум“. Според резултатите от проверката свлачищните процеси са били активирани от ВиК авария, като за момента няма опасност за противосвлачищното съоръжение в района, т. нар. пилотна система. Към Община Варна е сформирана комисия, която ще набележи мерки за възстановяване на терена.
Стоян Пасев коментира, че активните свлачища на територията на областта са над 80, като засегнатата площ е 37 000 дка.
Областният управител припомни, че администрацията работи по проект „Устойчивост на системата земя – море за стратегии за екотуризъм“, който се реализира с финансовата подкрепа на Програма за междурегионално сътрудничество ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и от националния бюджет на Република България. По линия на програмата Варна ще разполага с около 200 000 евро, които ще бъдат използвани за мониторинг и обследване на три обекта – дамбата, продължението на укрепения участък на Алея първа и голямото свлачище в района на Кранево, което обхваща територията на общините Аксаково и Балчик, съответно и двете области Варна и Добрич. „Ако останат средства, ще се подготвят и проекти на идейна фаза, за да се кандидатства по различни програми“, допълни Стоян Пасев.
„LAND – SEA“ е проект за междурегионално сътрудничество за подобряване на регионалните политики за устойчиво управление на крайбрежните зони, опазване на техните екосистеми и биоразнообразието им, на природното и културно наследство. Насочен е и към социално-икономическото развитие на региона чрез изпълнение на стратегии за развитие на екотуризма. Партньори по проекта са Басейнова дирекция за управление на речните басейни на реките Лири – Гариляно и Волтурно, Италия, координатор на проекта, Хамбург – Германия, Агенция за градска екология на Барселона – Испания, Автономно правителство на Каталония – Испания, Регион Молизе – Италия.
агенция Фокус

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *