Партньор на Проватон
 Учениците до 4 клас във Варна първи минават на една смянa

Учениците до 4 клас във Варна първи минават на една смянa

Сподели в

До 5 години всички ученици до 4 клас във Варна да минат на едносменен режим на обучение планира общината. Това каза за Радио Варна Лилия Христова, директор на общинската Дирекция „Образование“. За целта всеки директор трябва да подаде в администрацията план с информация за нужните класни стаи за едносменен режим на обучение, както и дали се налага изграждането на пристройки към основните сгради.

Община Варна възлага проучване за развитието на града, което да даде информация къде ще се строят нови жилищни райони и ще има струпване на млади семейства през следващите години, каза още Лилия Христова. „След като получим проучването, ще решим окончателно къде да има ново строителство на училищни сгради“, допълни тя.

До края на годината община Варна трябва да има ясна визия от какво строителство ще има нужда, за да се осигурят класни стаи за децата така, че учебните занятия да се провеждат само сутрин за всички ученици, както е регламентирано в Закона за предучилищното и училищно образование, каза Лилия Христова. След това ще могат да се направят проекти, които да се остойностят, защото едносменният режим е и въпрос на огромно финансиране.

Нужен е и много добър диалог между община Варна и две министерства – на образованието и на финансите, от които зависи съответното ново строителство на училищни сгради и пристройки.

Ако е възможно, биха се използвали и сградите на някои от старите техникуми, които отдавна са празни, но там трябва да се направи проучване дали това е възможно или не, допълни Лилия Христова.

И в момента е възможно въвеждането на едносменен режим, но при следните условия – редуциране и балансиране на план-приема в първи клас и пристрояване или строеж на нова материална база, коментира за Радио Варна и Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Тя посочи, че усилията трябва да са на всички – на директорите, общинските администрации и на държавата, а не да се разчита само на една дейност.

източник: varnautre.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *