Партньор на Проватон
 Прошката е атрибут на силните

Прошката е атрибут на силните

Сподели в

Случвало ли ви се е някой да ви обиди, нарани, огорчи… и да не покаже абсолютно никакво угризение? Това е нормално. Още много такива хора ще срещате. Въпросът е да се научите да отмивате обидата, която се е утаила у вас.

Едно от най-трудните неща, които трябва да направите е да се научите да прощавате на такива хора. Прошката е велико нещо. Тя е единствения лек срещу болката, която са ви причинили.

Не можем да контролираме чуждите действия, но пък можем да изберем и да изконтролираме нашата реакция на тях.

Какво всъщност означава да простиш на някой? Особождаваш го от вината и отговорността, която носи за болката ти. Но ако не чувства вина? Ако не се чувства отговорен? Просто не му пука?
Тук е момента вие да решите как да се чувствате. Задайте си въпрос: От какво имам нужда в момента, за да се почувствам по-добре? Дайте си това, от което имате нужда. По този начин се пречиствате от обидата и започвате да се чувствате щастливи. Превърнете се в приоритет за самите себе си. Това е един от най-мощните начини да се излекуваш!
Идеята е да поемете отговорност върху собствените си чувства. Често обвиняваме другите за начина, по който се чувстваме. Както се казва “Всеки отговаря за себе си”. Да, действително се явява като предизвикателство, но с времето става все по-лесно… и предпочитано.

Koлкото по-дълго задържате яда в себе си, толкова по-дълго ще ви боли. Ще преживявате всичко отново и отново в главата си. Това няма да ви е никак от полза, нали? Каквото се е случило, това е! Не можете да го промените. Не можете да върнете времето назад. Вместо да преживявате всичко пак и пак, върнете се към настоящето, където нещата наистина се нуждаят от вашето внимание.

Related imageРазговор с близък и доверен човек, ще ви се отрази добре в такива случаи. Поискайте мнение. Получаването на нечия друга гледна точка може да ви бъде от голяма полза, тъй като ще погледне обективно на нещата. Ще освети някои факти, които не виждате. Освен това може да ви се даде полезен съвет или пример с лична история.
 Прошката е голяма сила. Голяма сила за прощаващия. Прошката освобождава душата, сърцето и разума от негативните чувства. Да се научиш да прощаваш, може да отнеме време. Но трябва да бъдете търпеливи, защото в крайна сметка ще откриете, че действията на другите няма контрол над вас и вашите чувства.

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *