Партньор на Проватон
 На интервю за работа с готови отговори!

J

На интервю за работа с готови отговори!

Сподели в

Разбира се, никога не можем да знаем със сигурност какви въпроси ще ни зададат на интервю за работа, но пък можем да предположим. Има няколко въпроса, които 99,99999….% ще бъдат зададени и най-добре е да се подготвим предварително за тях.
Хората често подценяват интервютата за работа. Мислят, че въпросите са достатъчно точни и ясни, за да дадат достатъчно точни и ясни отговори на момента, без да им е нужна подготовка. Но предимството на подготовката за интервю е, че няма да забравиш ключовите детайли, които искаш да се съдържат в отговорите, изреченията ви ще бъдат по-последователни и ще звучите много по-добре.
Та, да се върнем на често задаваните въпроси. Ето няколко от тях, за които няма да ви е никак трудно да се подготвите.

 

 “Разкажи ми малко за себе си.”

Това не означава да представите пълната си лична история. По-скоро широк обзор на това, кой сте вие, от професионална гледна точка. Интервюиращият обикновено търси отговор, който да е в рамките на минута и обобщава на какво ниво сте в кариерата си. Този въпрос не води към семейството или хобитата ви. Не е лошо да вмъкнете нещо извън работата за разведряване на обстановката, но не го превръщайте в център на отговора си.

 

 “Защо се интересувате от тази работа?”

Това е доста деликатен въпрос. Може да направите грешка, ако се средоточите върху нещо, което е мноооого малка част от работата. Като например: близкото разстояние; заплатата; осигуровки; кратко работно време и др. Това би означавало, че не сте заинтересовани от самата работа. За да създадете желаното впечатление, по-скоро фокусирайте отговора си върху същността на самата работа – работата, която ще извършвате и резултати към, които ще се стремите.

 

 “Защо мислите да напуснете настоящата си работа?”

В отговор на този въпрос, определено не се очаква подробно отчитане на проблемите със сегашния ви шеф, колегите или каквото и да било, което не ви харесва в настоящата работа. Тук трябва да следва кратко обяснение, което не повдига червено флаг за вашия професионализъм и способност да се разбирате с другите. Опитайте с: “Смятам, че съм готов да предприема нещо ново.”

 

 “Кои са силните ви страни? Кои са слабите ви страни?” 

Също познати въпроси като: “Защо мислите, че ще се справите добре в тази работа?” “Коя в тази работа би ви се сторило като предизвикателство?” “Какво мисли бившия ви шеф за вапите силни и слаби места?” и т.н. Смятам, че имате достатъчно въображение да си го формулирате по много други различни начини.
Да започнем със силните страни. Говорете за това, което наистина умеете в рабтата. Нещата, които ви отличават от другите, които също биха искали да се заемат с нея. Дайте примери.
Относно слабите места, може да ви се стори по-трудно. Никой не отива на интервю за работа, за да разкаже в какво не го бива. По-скоро разкажете за някакви моменти на трудност в работата. Разкажете за случаи, в които сте били насърчавани да работите по нещо, което ви затруднява. Изградете отговора си около тези неща, като говорите за това, което сте постигнали, за да облекчите ефекта на слабост.

 

 “Какво заплащане очаквате?”

Е, голямо, как какво. Всички това искат, но сте съгласни, че не може да се даде толкова искрен отговор. Някак си… не звучи ОК. Единственият начин да дадете конкретен отговор на този въпрос е да направите предварително проучване – Проверете в интернет, говорете с близки и познати. Така ще придобиете представа за обхвата на пазара за този тип работа.
Ако не се подготвите предварително за този въпрос, твърде вероятно е да използвате сегашното си заплащане или предполагаемо. Това е риск, защото може да се окаже твърде високо за интервюиращия или пък недай си Боже, твърде ниско за вас.

 

Ка́трин Арейби

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *