Партньор на Проватон
 65-годишнината на варненската художествена гимнастика отбелязват на турнира „Царица Маргарита”

65-годишнината на варненската художествена гимнастика отбелязват на турнира „Царица Маргарита”

Сподели в

65-годишнината на варненската художествена гимнастика ще бъде отбелязана официално по време на международния турнир „Царица Маргарита” на 1 и 2 септември във Варна. Надпреварата на грациите е в зали „Младост” на Двореца на културата и спорта, а треньорки от варненските клубове ще бъдат наградени от община Варна минути след церемонията по тържественото откриване на проявата в 15 часа на 1 септември. Създател и организатор на турнира е Анелия Атанасова.

Началото на най-красивия и женствен спорт в морската столица отвежда към вече далечната 1953 г., когато във Варна пристига Мария Чиприянова. С нейното име се свързва полагането на основите на варненската художествена гимнастика, дала на България през годините пет световни шампионки – Румяна Стефанова, Деспа Кателиева, Филипа Филипова, Кристина Павлова и Симона Дянкова, десетки и стотици призьорки от престижни международни и национални шампионати и турнири.

„Да работиш с мен, трябва да си винаги на върха, а за да си на върха, трябва да си с характер”. Тази мисъл на световноизвестната литературна героиня Ема Харт е лозунгът, окачен и до днес на стената в скромния офис на клуб „Чар – ДКС”, където Мария Чиприянова, заслужил треньор, треньор на столетието на Варна и почетен гражданин на морската столица, продължава и до днес да работи с малките таланти. Много от нейните възпитанички вече предават своя опит по всички краища на планетата.

„Какво ме крепи през всичките тези години ли? Голямата любов!”, признава Чиприянова, за която художествената гимнастика е житейското призвание и всеотдайност.

Междувременно станаха известни и всички български клубове, които ще се представят в XXVI издание на международния турнир „Царица Маргарита”. Както е известно, надпреварата е в две паралелни състезания – по ФИГ и клубен турнир. За втория са заявили участие гимнастички от „Черноморец” (Бс), „Етър – Елит” (ВТ), „Импала” (Стара Загора), „Левски – Триадица”, МИГ Гергана 90” (Дч), „Олимпик” (Кюстендил), „Тракия” (Пд) и варненските „Чар – ДКС” и „Грация”. От чужбина в този турнир ще видим състезателки на Чили, Палма де Майорка, Гърция, Центъра на Ирина Винер (Русия), Черна гора, Италия и Румъния. В шампионата по ФИГ на килима ще излязат представителки на Азербайджан, Канада, Германия, Индия, Киргизстан, Черна гора, Норвегия, Румъния, Турция и България. Програмата започва със състезанието на девойките старша възраст – от 8 часа на 1 септември.

източник: varnautre.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *