Партньор на Проватон
 Упражнения за сила с медицинска топка

Упражнения за сила с медицинска топка

Сподели в

Тренировките с медицинска топка са популярни още от древна Гърция, когато са били открити ползите за здравето от упражненията с тежки топки. Това е един от най-старите форми за кондиция, която увеличава здравословното състояние, експлозивната сила и скоростта. Медицинските топки са разнообразен, лесно преносим и интересен уред, който е минал теста на времето. Съществуват няколко вида и размери – някои са направени от гума или кожа, някои поемат силно натоварване, а други отскачат много на високо. Но как може една тежка сфера да бъде хем толкова проста, а в същото време и толкова функционална?

ТРЕНИРОВКАТА ЗА ЕКСПЛОЗИВНА СИЛА

Силата, по отношение на упражненията и атлетизма, е продукт на мощта, скоростта и ускорението. Следователно колкото по-експлозивни ставате, толкова повече сила може да генерирате за кратко време. Различни проучвания стигат до извода, че способността да се генерира максимална сила е свързана с атлетическите възможности. Медицинската топка е идеален инструмент за целта. Свободата на движения позволява безброй вариации на упражнения, които могат да бъдат вградени според вашите нужди и още по-важно – учи тялото как да работи като единна система, което е ключът към атлетизма и високите спортни постижения.

НАУКАТА

Възможността да се генерира максимална сила зависи от много характеристики, които няма как да опишем само в една статия, но целите, които трябва да си поставите, когато тренирате за сила, трябва да бъдат свързани с координация на движенията и ефективност при балистиката при движението на медицинската топка възможно най-бързо, независимо от нейната тежест. Силата зависи от способността ви да мобилизирате високите прагове на мускулните влакна, които имат възможност да се свиват много бързо и експлозивно. Тази способност е известна като невро-мускулна координация и се засилва след експлозивни упражнения с медицинска топка.

ТРЕНИРОВКА С МЕДИЦИНСКА ТОПКА

Тази тренировка комбинира упражнения с медицинска топка, както и такива със собствено тегло. Фокусирайте се върху качеството и скоростта на изпълнението на упражненията, а не толкова върху количеството повторения. Ако повторенията ви започнат да стават по-бавни, спрете със серията. Загрейте по тази проста схема, от която трябва да направите две серии. Идеални за тази тренировка са медицинските топки на SZ Fighters, от 3 кг или 5 кг.

1. Хвърляне на топка от гърди към стена х 10
2. Хвърляне на топка над глава х 10
3. Хвърляне на топка настрани към стена х 10 на страна
4. Клекове с медицинска топка над главата х 10
5. Румънска тяга с прегърната медицинска топка х 10 на страна
6. Странични напади с прегърната медицинска топка х 10 на страна

След като сте загрели добре, сте готови и за самата тренировка.

 Упражнение Серии и повторения Почивка
A1. Изхвърляне с клек и отскок на топка 5 x 5 60-сек
A2. Спринт 30 метра 5 x 1 2-мин
B1. Набиране на лост (с допълнителна тежест, ако е възможно) 3 x 5 60-сек
B2. Сламове на топка над глава 3 x 8-10 2-мин
C1. Лицеви опори (с допълнителна тежест, ако е възможно) 3 x 5-8 60-сек
C2. Експлозивно изхвърляне на топка от лег 3 x 8-10 2-мин
D1. Изхвърляне на топка с усукване 3 x 8-10 / на страна 30-сек
D2. Изхвърляне на топка от V-седеж 3 x 10-12 60-сек

 

 

източник: mma.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *