Партньор на Проватон
 Завършват храм “Свети Прокопий Варненски” догодина

Завършват храм “Свети Прокопий Варненски” догодина

Сподели в

Държавата дава 300 000 лв за довършването на най-новата варненска църква “Свети прмчк. Прокопий варненски”, което ще направи довършването й възможно до края на следващата година, припомни премиера Борисов.

Според Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, заложената още преди време от държавата сума за ремонтни дейности ще помогне храма да бъде довършен до края на 2019 година, стана ясно по време на визитата на премиера Борисов във Варна. Ремонтът на първия, построен от 100 години насам храм във Варна, тече вече повече от десетилетие. Причината за забавянето е регулярната липса на финансиране, което досега бе набавяно от дарителски кампании.

Храм “Свети прмчк. Прокопий Варненски” се намира в центъра на Варна – на кръстовището на бул. “Сливница” и ул. “Отец Пайсий”. Към традиционната архитектура на храма ще има параклис, кръщелна, многофункционална зала, детска занималня, стаи за обучение по иконопис, стая за социални дейности, фоайе за отдих и игра на децата, библиотека, магазин-галерия, социална кухня и лекарски кабинет.

Първата копка на храма беше направена на 31 октомври 2006 г от покойния вече варненски митрополит негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски Митрополит, д-р Кирил в съслужение, със Светия Синод на Българската православна църква.

източник: novavarna.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *