Партньор на Проватон
 Стоян Пасев и Данаил Кирилов във Варна: Психическото насилие ще бъде признато за криминално престъпление

Стоян Пасев и Данаил Кирилов във Варна: Психическото насилие ще бъде признато за криминално престъпление

Сподели в

Законадателни промени в Наказателния кодекс за по-ефективна защита на жертвите на домашно насилие, ще внесе наесен парламентарната група на ГЕРБ. Това е цялостен пакет от мерки, а не козметични промени, каквито предлага БСП, заяви във Варна председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

Данаил Кирилов – председател на парламентарната правна комисия:
„Това са конкретни мерки, за чисто нови състави, чисто нови престъпления, които касаят психологическия, психичния тормоз в рамките на семейството, физическото насилие във всичките му аспекти, включително и осакатяването на жени и деца. За да има превенция преди неговото извършване и за да има наказване тогава, когато то е осъществено“.

Така за първи път ще се инкриминират психическото насилие и насаждането на страх в партньора или детето, в резултат на които са настъпили вредни последици за пострадалия.

Таня Петрова – депутат от ГЕРБ:
„Предвижда се системно упражняване на психическо насилие да се наказва с лишаване от свобода до 1 година или с пробация. А в случаите, когато престъплението е извършено в условието на домашно насилие или по хулигански, расистки подбуди, наказанието се предлага да е лишаване от свобода до 5 години“.

По неофициални данни всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие. В същото време осъдени за това престъпление у нас почти няма. В момента за домашно насилие се подава единствено граждански иск и делото, по закон, е от частно-правен характер. Така насилникът може да получи единствено ограничителна мярка до 6 месеца и глоба, но не и ефективно наказание.

Стоян Пасев – областен управител на Варна:
„Квалификацията на един текст в наказателното производство дава по-тежко наказание. Иначе вървим по общия ред и дееца може да се измъкне с добър адвокат, казано образно съвсем и да мине по по-лекия текст, който не предвижда наказание тежко – лишаване от свобода, а да речем глоба“.

Промените готвени от ГЕРБ предвиждат още от развитие на системата от центрове за взаимопомощ на лицата, пострадали от домашно насилие, както и отделяне на пострадалите от насилника, докато тече производството.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *