Партньор на Проватон
 Варненец грабна златото на Европейското първенство по вдигане на тежести (СНИМКИ)

Варненец грабна златото на Европейското първенство по вдигане на тежести (СНИМКИ)

Сподели в

Варненецът Христо Христов стана шампион на Европейското първенство по вдигане на тежести до 15 и 17 години в Милано.

Младежът грабна златото в категорията над 94 кг при 17-годишните. Той спечели с двубой 364 кг, със 7 кг повече от наредилия се втори холандец Енцо Куворте, съобщиха от Българската федерация по вдигане на тежести.

Представителят на варненската школа с личен треньор Живко Николов поведе още в изхвърлянето със 166 кг, след това остана втори в изтласкването със 198, но това му бе достатъчно за първото място в крайното класиране.

Златото на Христо Христов закръгли бройката на българските медали от шампионата в Милано на десет. Само в двубоите имаме петима шампиони и петима вицешампиони – с титли са Карлос Насар, Ангел Русев, Ивана Петрова, Галя Шатова и Христо Христов, а със сребро са Габриел Маринов, Иван Димов, Георги Йочев, Мартин Тошев и Мария-Магдалена Кирева.

Общо българските медали в отделните движения са 28 – 12 златни, 14 сребърни идва бронзови, напомня официалният сайт на БФВТ.

Наред с това българските щанги спечелиха в Милано и втората възможна квота за предстоящите тази есен в Буенос Айрес трети Олимпийски младежки летни игри. Досега имахме квота само при юношите, но тъй като на Европейското сега се наредихме на първо място сред 4-те отбора без визи до този момент при девойките, вече получихме право да участваме и с една състезателка. Квотите не са поименни и засега с най-големи шансове да ни представят в Аржентина са Христо Христов или Ангел Русев при младежите и Галя Шатова или Мария-Магдалена Кирева при девойките.

Последната група от нашите щангисти с шампиона Христо Христов се прибира в България днес, понеделник, 30 юли с полет през Виена, който се очаква на Терминал 2 на Аерогара София в 23.00 ч.

източник: novavarna.net

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *