Партньор на Проватон
 Какво е ментален оргазъм

Colorful Mind series. Creative arrangement of human head and fractal colors as a concept metaphor on subject of mind, dreams, thinking, consciousness and imagination

Какво е ментален оргазъм

Сподели в

Случвало ли ви се е да изпитате приятно гъделичкане или потръпване в задната част на главата, спускащо се надолу по врата, когато чувате определени звуци или наблюдавате съвсем случайни дейности? Може да е от леко шептене, звук от смучене на ледче, съвсем неволно докосване до косата ви или съзерцаване на повторяемо действие като заглаждане на пясък например.

Странното изтръпване , за което и ние не сме се замисляли съзнателно до сега, вече си има име “автономна сензорна меридианна реакция – ASMR”. Учените накратко го наричат “ментален оргазъм”.

Снимка 365016

Слабо изследваното до момента явление се очаква с невероятни психологически ползи – то намалява стреса и депресията, и забавя сърдечния ритъм.

“Много хора споделят, че са изпитвали ASMR от деца, но осъзнаването за наличието на това състояние е едва в последните години”, казва д-р Джулия Поерио.

В YouTube можем да открием клипове на дейности , които се оказват визуален, слухов, тактилен, обонятелен или когнитивен стимул, водещ до менталния оргазъм. Като това тук.

Лошата новина е, че не всеки може да се възползва от положителните ефекти на ASMR, защото само определени хора са податливи на този тип реакции при определени стимули. Което означава, че не всички ще могат да намалят сърдечния си ритъм с 3.14 удара в минута и да се отпуснат от стреса.

Намаляването на сърдечния ритъм, чрез ASMR е сравнимо с психологическите ефекти от други техники за справяне със стреса, като медитацията и слушането на музика.

 

източник: lifestyle.bg

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *