Партньор на Проватон
 Готвят протест срещу застрояване върху зелени площи в ОУ „Васил Друмевв“, гр. Варна (снимки)

Готвят протест срещу застрояване върху зелени площи в ОУ „Васил Друмевв“, гр. Варна (снимки)

Сподели в

Поредната неприятна история за презастрояване и унищожаване на зеленината и растителността разтриса Варна

Прекрасен пример за това е още един проект за стоеж на сгради върху зелени площи с обяснението, колко важни са те за хората, а едновременно с това не се отчита, че около тези бъдещи сгради също живеят хора, чийто комфорт на живот бива силно влошен или напълно разрушен.

В този конкретен случай, става дума за желанието на едно училище да подобри и разшири материалната си база в полза на своите учениците, което е похвално, но което желание за разширение води до бруталното унищожаване на условията за  нормалното съществуване на всички останали хора живеещи около това училище.

Тук говорим за проекта на ОУ „Васил Друмев“ ,гр. Варна, намиращо се между улици „Найден Геров“, „Феликс Каниц“, „Любен Каравелов“ и „Добри Войников“. Това е едно старо Варненско училище, строено в края на 40-те години на 20 век, което преди години беше заобиколено от къщи, а  днес от 5-6 етажни жилищни кооперации. Района е плътно застроен и гъсто населен предвид своето разположение в близост до единствения парк на града „Морска градина“ и Варненските плажове. Но да се върнем пак към самото училище. Неговия не голям двор е заобиколен от зелен пояс с насадени дървета и храсти (виж снимките по долу), които със сигурност създават приятно усещане в учениците през междучасията, както и за всички живущи в района, имайки предвид, че това са единствените зелени площи наоколо.

И сега тук се появява отново тази зараза неречена „презастрояване“, която е плъзнала като чума в нашите градове, и която няма да изчезне докато не унищожи всичко зелено и красиво, и не ги превърне в грозни бетонени затворнически килии – една до друга, една над друга и една срещу друга. Тази зараза създава гъстота, каквато няма нито в затворите, нито на гробищата – и в таза среда трябва да живеем всички Ние, да се развиваме и да отглеждаме децата си.

Отново се връщаме на споменатото по-горе ОУ „Васил Друмев“. По предписание на МО, То в лицето на своят директор и със съдействието на община Варна е изработило проект за унищожаването на описания зеления пояс около него и застрояването му с нови сгради с обяснението, че учениците в Него трябва са учат само в една смяна, че сегашният физкултурен салон бил малък, че библиотеката била в мазата и т.н. Дотук добре. Или не съвсем. А какво се случва със всички хора живеещи около това училище? В крайна сметка, то училището се намира не на някоя празна поляна, а в гъсто застроен и населен жилищен квартал. Това в проекта защо не е описано? Какво се случва с хората, който след реализирането на проекта ще трябва живеят срещу 15 метра висока стена непосредствено пред Техните прозорци и балкони? Това защо го няма в проекта – тук говорим за обществена сграда, която трябва да създава удобства за всички – ученици и живущи, а не да разрушава нормалното съществуване на последните. Защо? –  защото желанието на всеки нормален човек, когато се прибере от работа след поредния изморителен ден в дома си  е да намери една тиха и спокойна среда, просторна, изпъстрена със зеленина и огласена от птички, а не бетонни стени от всички страни.

Сегашната среда около това прословуто училище е точно такава и тя ще бъде безвъзвратно унищожена, ако всички Ние не направим и невъзможното за да я защитим.

Всички Ние живущите около ОУ „Васил Друмев“ призоваваме кмета на града г-н Коцев да преразгледа решението си за реализиране на този безумен проект, който ще осакати квартала, да помогне за спасяването на изчезващите зелени терени в нашия град и да покаже, че правото на Варненци да водят комфортен и качествен живот е по-важно от построяването на още една, поредната бетонена сграда. Той пое и точно такъв ангажимент преди да бъде избран – за спиране на строителството в зелени и гъсто населени жилищни зони! 

Варненци искаме гр. Варна да е известен с красотата си и  с качеството на живот на своите граждани, а не че е поредният град в който можеш да видиш само бетон, асфалт и желязо. Между другото точно така е била позната България в очите за хората от Западна Европа по време на социализма.

От група граждани

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *