Партньор на Проватон
 Ръководството на Община Варна запозна живущите на ул. „Сирма войвода“ с предимствата на уличната регулация

Ръководството на Община Варна запозна живущите на ул. „Сирма войвода“ с предимствата на уличната регулация

Сподели в

Кметът Благомир Коцев се срещна с хората на място, за да чуе позицията им

Близо 50 собственици на имоти на ул. „Сирма войвода“ в местност „Св. Никола“ приеха поканата на Община Варна да се запознаят от първо лице с плановете на администрацията да приложи в пълен обем улична регулация в участък от тяхната улица. Кметът Благомир Коцев се срещна лично с гражданите, за да разясни ползите за всички живущи от това да бъде изградена улица според изискванията на закона. За първи път представител на Община Варна се среща със собствениците на новообразуваната жилищна зона, за да изслуша техните възражения и предложения, подчертаха присъстващите на срещата.

От години се говори за прилагане на улична регулация в бившите вилни зони, но досега няма действия в тази посока. В последните години тези зони се превърнаха в жилищни квартали с луксозни частни имоти, но липсват инфраструктура и комуникации, липсват удобствата, които имат живущите в градската част на Варна. Искаме да покажем, че това е възможно да се случи и тук, каза пред собствениците кметът Коцев. Той допълни, че ул. „Сирма войвода“ е избрана като пилотна, за да послужи като образец за прилагане на улична регулация и в останалите вилни зони.

На срещата присъстваха заместник-кметът по строителството Пламен Китипов, директорът на дирекция „Инженерна инфраструктура“ Христина Костадинова, началникът на отдел „Общинска собственост“ Асен Атанасов, както и председателят на Експертния съвет по устройство на територията в Община Варна арх. Кристиан Саралиев. Те запознаха живущите с техническите параметри за проектиране и изграждане на улицата. Проектът обхваща участък с дължина от 1 400 м от ул. „Арх. Манол Йорданов“, която свързва Горна и Долна Трака, до ул. „Д-р Борис Окс“. Той включва изграждане на водопровод, канализация, улично осветление, асфалтиране и тротоари. Габаритът на улицата е 14 м и тази ширина е заложена в Общия устройствен план на Варна от 2012 г. и в транспортната схема на града.

Проектът е на стойност 3 644 760 лв., осигурени от държавния бюджет за целево финансиране на инвестиционни проекти на общините. Улицата е включена в списъка с проекти за над 100 милиона лева, които община Варна получава от Министерството на финансите. За да се реализира проектът обаче, проектирането трябва да стартира до края на годината, уточни заместник-кметът по строителството Пламен Китипов.

За ул. „Сирма войвода“ има влязъл в сила Подробен устройствен план (ПУП) с директно правно действие по отношение на по-голямата част от имотите. Изключение правят 4 имота, чиито собственици са обжалвали ПУП и съдът е приел техните възражения. С тях екипът на Общината води лични разговори.

По време на срещата на място по-голямата част от живущите изразиха желанието си улицата да бъде изпълнена според закона, с което да им се осигури спокойно преминаване и разминаване на автомобилите, безпрепятствен достъп на линейки и противопожарни автомобили, асфалтова настилка по цялата дължина, пешеходно придвижване по тротоар, осветление и добра комуникационна връзка с останалите части на квартала.

Резервите на част от живущите са свързани най-вече с ширината на бъдещата улица и с това, че някои собственици ще трябва да премахнат вече изградени плътни огради или други постройки. Други се притесняват за това, че трафикът по улицата може да стане по-натоварен.

В края на срещата водената от кмета Коцев група и живущите се разбраха да продължат диалога. Гражданите ще излъчат контактна група, която ще подготви в писмен вид всички мотивирани възражения и предложения по проекта.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *