Партньор на Проватон
 Геотекстилна буна решава проблема с акумулирането на пясък на пристанище Карантината

Геотекстилна буна решава проблема с акумулирането на пясък на пристанище Карантината

Сподели в

Изследването е на холандска компания, която е специализирана в извършване на морски изследвания и симулации на хидро и динамични процеси в крайбрежната зона. То е направено по поръчка на Община Варна и бе представено от Боян Савов, част от екипа, осъществил анализа.

След изграждане на пристанището през 2019 година, много бързо започна процес на акумулация на пясък и това е причината пристанището да не може да бъдe използвано пълноценно. Целта на изследването е да препоръча нова конфигурация или мерки, с които да се намали и спре този процес, обясни Савов.

Предложеното решение е изграждане на геотекстилна буна, с два варианта за изпълнение на съоръжението – с дължина около 50 метра или с дължина около 100 метра. Буната ще бъде на средното морско ниво и почти няма да се вижда. Тя ще бъде позиционирана от страната на плажа „Аспарухово“ и ще предпазва входа на пристанището по време на вълнение.

Изследван е ефектът и на двете конфигурации. При по-късата буна може да има частично преминаване на пясък. По-дългата буна ще стига до дълбочина около 4,5 метра и с това гарантираме, че няма да има акумулиране на пясък на входа на пристанището, заяви Савов. Той поясни, че съоръжението може да бъде изградено поетапно на три части. Така по време на изграждането ще се извършва мониторинг и ще се следи дали то функционира според предварително изградения модел.

По думите на Савов, буните са различни от познатите досега. Те ще бъдат изградени с тръби от здрав геотекстил и се пълнят с пясък, който ще се осигури при драгирането на дъното. Това ще спести много средства, категоричен бе Савов. Проектът е с прогнозна стойност около 300 000 лева, което го прави по-евтин от другите варианти, поясни експертът. Експлоатационният живот на такова съоръжение е около 30 години, каза още Савов.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *