Партньор на Проватон
 Замърсеният въздух вече е вторият водещ рисков фактор за преждевременна смърт

Замърсеният въздух вече е вторият водещ рисков фактор за преждевременна смърт

Сподели в

Излагането на замърсен въздух е допринесло за смъртта на 8.1 млн. души – около 12 процента от всички смъртни случаи по света – през 2021 г. Това се посочва в доклад на базирания в САЩ Институт за изучаване на последствията за здравето, съобщава “Франс прес”.

Това означава, че замърсяването на въздуха е изпреварило тютюнопушенето и неправилното хранене и се е превърнало във втория водещ рисков фактор за преждевременна смърт след високото кръвно налягане, се изтъква в доклада.

Малките деца са особено уязвими на замърсяването на въздуха, а американският институт си е партнирал с УНИЦЕФ за ежегодния си доклад за състоянието на въздуха по света.

Замърсяването на въздуха е допринесло за смъртта на повече от 700 хил. деца под 5-годишна възраст през 2021 г., се уточнява в доклада. “Всеки ден почти 2000 деца под 5-годишна възраст умират заради въздействия върху здравето, свързани със замърсяването на въздуха”, отбелязва Кити ван дер Хайден от УНИЦЕФ.

В по-голямата част от случаите смъртността е свързана с вдишване на фини прахови частици. Фините прахови частици водят до множество заболявания – рак на белите дробове, сърдечносъдови болести, диабет и др.

Авторите на доклада подчертават и все по-смъртоносното значение на замърсяването с озон. Явлението е свързано с климатичните промени.

“Виждаме все повече региони по света, изложени на кратки и интензивни епизоди на замърсяване на въздуха”, подчертава Палави Пант, член на Института за изучаване на последствията за здравето, изтъквайки ролята на горските пожари и екстремните жеги.

Повече от 500 000 от смъртните случаи през 2021 г. се дължат на готвене на закрито, използвайки мръсни горива като въглища, дърва или тор, най-вече в Африка и Азия.

Усилията за улесняване на достъпа до по-малко замърсяващи горива в ежедневието вече дават резултат – смъртността при децата, свързана със замърсяването на въздуха, вече е спаднала почти наполовина в сравнение с началото на XXI век, се посочва още в доклада.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *