Партньор на Проватон
 “Спестяват осигуровки и данъци”: Бившата администрация на Варна предпочитала външни юридически услуги

“Спестяват осигуровки и данъци”: Бившата администрация на Варна предпочитала външни юридически услуги

Сподели в

Близо 900 хил. лв. е похарчила Общинската администрация във Варна за външни адвокатски услуги в рамките на трите мандата на бившия кмет на града Иван Портних (ГЕРБ) и двата на бившия председател на Общинския съвет Тодор Балабанов (ГЕРБ). По-голямата част от парите са осигурявали правни услуги и консултации за администрацията на Балабанов. Това показва справка, получена от “Дневник” по Закона за достъп до обществена информация.

По казуси, очевидно изискващи специфична юридическа експертиза, за десет години са били сключени четири от общо 23 договора. Тяхната стойност е около 260 хил. лв. Всички останали договори са сключени с четирима адвокати с индивидуална практика, извършвали неописани конкретно “правни и консултантски услуги” за нуждите на варненския Общински съвет.

Администрацията отказа да предостави на “Дневник” по Закона за достъп до обществена информация имената на адвокатските кантори и и адвокатите, работили по договори с администрациите на Портних и Балабанов. Отказ беше постановен и при повторното искане на допълнителна информация при вече предоставената.

 

Какво показват договорите

 

През октомври 2014 г. администрацията на Портних (кмет от юли 2013г. до ноември 2023 г.) е сключила договор на стойност близо 68 хил. лв. за предявяване на граждански иск срещу Министерството на околната среда и водите. Той е във връзка с наложена финансова корекция по проект с европейско финансиране за доставката на тролейбуси за градския транспорт във Варна. Този договор е подписан на 13 септември 2013 г. – т.е. четири месеца, след като Портних спечели междинните избори за довършване на мандата на предшественика си Кирил Йорданов, който подаде оставка.

Втори договор е сключен на 15 октомври 2020 г. Той е на стойност близо 53 хил. лв. и е за предявяване на иск срещу компанията “Стоянстрой” ЕООД заради извършено некачествено и опасно строителство на началното училище “Васил Левски” във Варна.

Останалите два договора за юридически услуги, сключени от администрацията на бившия варненски кмет Иван Портних, са свързани със замърсяването на Варненското езеро с над 3 млн. куб. м . силно токсични фекални води през 2019 – 2020 г. Заради това, че го е допуснал в момента Портних е подведен под съдебна отговорност.

Първият от договорите е на стойност 1785 лв. и е бил сключен през юни 2020г. Той е любопитен, тъй като е за “оказване на правна защита и процесуално представителство за завеждане на иск” във връзка със случай от 2015 г. Искът е срещу собственика на кораба “Максал рийз”, който при излизане от Варненското езеро закачил с котвата си тръбопровода, пренасящ фекални води от варненския кв. “Аспарухово” до пречиствателната станция в с. Тополи.

Портних първоначално е поискал корабът да бъде арестуван, но след като при огледа е било установено, че тръбата не е повредена, а само изместена спрямо първоначалното си положение, задържаният кораб е бил освободен без предявяване на финансови претенции към собственика и оператора му. Разследване на “Дневник” от 2020 г. показа, че още тогава (през 2015 г.) Иван Портних е бил информиран, че тръбата не е била положена на 3 м. под езерното дъно, както е изисквал проект, реализиран с европейско финансиране, а върху дъното. Това е създало потенциална опасност от тежки инциденти. Но Портних не е реагирал и “бомбата със закъснител” е останала на дъното на Варненското езеро.

Каква е причината бившият кмет на Варна да заведе дело срещу собственика и оператора на кораба “Максал рийз” пет години по-късно засега остава тайна. Вероятно поводът е тежкият инцидент от 20 август 2019 г., при който тръбопроводът беше прекъснат пак от преминаващ кораб. В резултат на това фекалните води на над 27 хил. домакинства се изливаха във Варненското езеро в продължение на близо година, а Портних скри инцидента от гражданите на Варна.

Със същия случай са свързани и други два договора за юридически услуги, сключени от администрацията на Иван Портних през юни 2022 г. и март м.г. Те са на стойност над 135 хил. лв. Срещу тази сума е трябвало да извърши правни услуги “във връзка с нанесени имуществени щети на Община Варна вследствие на инцидент от 20 август 2019 г. в зоната на Варненското езеро”. Именно при този инцидент канализационният тръбопровод беше прекъснат.

Всички останали 18 договора на стойност 636 хил. лв. са сключени в мандатите на бившия председател на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов.
Част от справката, предоставена от Община Варна

© Дневник

Част от справката, предоставена от Община Варна

 

Кои са били вероятните външни адвокати на общината

 

Непотвърдени данни от източници във варненската Адвокатска колегия сочат, че изпълнители по въпросните договори са четирима адвокати – Деяна Стефанова – Бонева, Росица Николова, Петър Стамов и Ирена Иванова. С едно изключение всички те са предоставяли “правни услуги и консултации към Общински съвет Варна”.

Сумата изплатена на въпросните адвокати, вероятно е доста по-голяма, от отразената в справката на Община Варна, тъй като плащания към тях са били извършвани и за процесуално представителство по различни дела, но към момента тези суми няма как да бъдат установени.

В информацията, предоставена на “Дневник” по Закона за достъп до обществена информация, прави впечатление, че по договори с един и същ предмет на дейност са изплащани суми с разлики от над два пъти – от 13.2 хил. до 31.2 хил. лв.

От 14 март 2016 г. до 17 март 2023 г. Общинският съвет във Варна е платил 129.6 хил. лв. по едногодишни договори за правни услуги и консултации. Със същия срок и за същите услуги друг адвокат е получил 148.8 хил. лв. По два договора – от март 2016 и март 2018 г. са изплатени 39.4 хил. лв. отново за правни услуги и консултации.

На 7 март 2017 г. “за процесуално представителство по административно дело” във Върховния административен съд са платени над 49 хил. лв.

 

Като редовни служители, но сами си плащали осигуровките

 

“Дневник” се свърза с бившия председател на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов. “Когато за първи път бях избран за председател на Общински съвет-Варна, през 2015.г., в дирекция “Канцелария” имаше ангажирани трима адвокати – Деяна Стефанова, Росица Николова и Петър Стамов”, каза той.

Справката, получена по Закона за достъп до обществена информация действително показва, че договори с въпросните адвокати действително са били сключени още между 16 и 18 януари 2013 г., когато кмет на Варна беше подалия оставка през март същата година Кирил Йорданов.

“Отново през 2015 г., след анализ на висящите дела, по които страна е общински съвет, установихме че по всяко дело са сключвани договори за процесуално представителство, каза още Балабанов. Тогава взехме решение занапред да се прави преценка за всеки отделен казус и в само в случай че е необходимо, тогава да се сключва договор за процесуално представителство, а когато не се изисква това единствено са представяни писмени становища”, обясни Балабанов.

Според Тодор Балабанов администрацията му е наемала юристи по консултантски договори, тъй като по този начин “в значителна степен са намалявани обема на сключените договори по съдебни дела”.

Той обаче не можа да си спомни точния брой на сключените договори, по които “възнагражденията са били съгласно тарифата за минималните адвокатски възнаграждения” и по тази причина “размерът на възнагражденията никога не е бил в значителни размери и не са надхвърляли размера на месечното възнаграждение на главен експерт в Дирекция “Канцелария на Общински съвет”.

В отговор на зададените въпроси Балабанов каза също, че по силата на сключените договори адвокатите, наети по консултантски договори имали “пълна ангажираност и разположение през работното време на администрацията, като за целта им е предоставен работен кабинет в сградата на Община Варна”.

Всички те имали статут на редовни служители като единствената разлика била, че те сами са заплащали за своя сметка всички данъци и осигурителни вноски по получените възнаграждения.

През 2022 г. сегашният кмет на Варна Благомир Коцев (“Продължаваме промяната – Демократична България”) в качеството си на областен управител също нае частна адвокатска кантора, за анализ на серия от спорни сделки с държавни имоти, извършени от предшественика му Стоян Пасев, в мандата на правителствата на ГЕРБ. Рамковият договор, сключен тогава беше на стойност 69 хил. лв. Реално изплатени от тази сума се оказаха едва 9 хил. лв., но депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев подаде до прокуратурата сигнал за сключения договор.

“Дневник” поиска по Закона за достъп до обществена информация и справка за евентуалните договори за консултантски и юридически услуги, сключвани от второстепенните разпоредители с бюджетни средства – болници, училища, детски градини и др., както и за договорите за същия вид услуги, по които страна са били общинските дружества. До приключването на този текст обаче такава справка не беше предоставена.

Дневник

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *