Партньор на Проватон
 Христо Христов, кмет на район Младост: Притесненията ми са, че когато проекта на “Свидетели на Йехова” бъде обявен на целия квартал това ще предизвика недоволството на гражданите и може да се стигне до неприятни инциденти (видео)

Христо Христов, кмет на район Младост: Притесненията ми са, че когато проекта на “Свидетели на Йехова” бъде обявен на целия квартал това ще предизвика недоволството на гражданите и може да се стигне до неприятни инциденти (видео)

Сподели в

След като жители на варненски квартал изразиха възмущение и обявиха стачна готовност срещу строителството на сграда на религиозните „Свидетели на Йехова“, медия „Силна Варна“ се свърза с кмета на район „Младост“ Христо Христов. Ето каква информация сподели той с нашата медия относно този наболял въпрос.

СИЛНА ВАРНА: В края на 2023 година “Свидетелите на Йехова” отново стартират процедура и до къде е стигнала тяхната административна преписка?

ХРИСТО ХРИСТОВ: В Район „Младост“ е входирано заявление за изменение на ПУП-ПРЗ за имот, който е собственост на Вероизповедание „Свидетели на Йехова“ в България.

Имота е разположен в Район „Младост“ ж.к. “Възраждане“ и се намира в близост до жилищни блокове на ж.к. “Възраждане“ І м.р. и др. жилищни сгради, и част от него е отредена за зелени площи. През 2006 г. по повод недоволството на живеещите граждани в жилищните блокове в близост около парцела и не само са подадени жалби пред Административен съд – Варна относно заповед от 2001 г. по силата на която е било променено отреждането на имота от „Обществено обслужване и озеленяване в „ обществено обслужване“. С Решение Административен съд Варна отменя заповедта на кмета от 2001 г., като я намира за незаконосъобразна, тъй като в нарушение на законовите. Заповедта е засегнала живота на голям брой лица, а именно тези, които живеят в непосредствена близост до въпросния имот, и трябва да бъдат посочени конкретни мотиви, за да бъде промяната на разпоредбите законосъобразна. ВАС отхвърля свързаната жалба на жалбоподателя организация с окончателно решение от 12 юли 2010 г. По-конкретно съдът констатира, че предходната съдебна инстанция правилно е приела, че жалбата срещу заповедта от 2001 г. е допустима. На 29.05.2024 г. административната преписка е докладвана на ЕСУТ при Община Варна и с оглед на това, че имота попада в жилищен комплекс и е необходимо разработването на проекта да бъде в обхват на целия квартал, който обхваща множество блокове. Проекта ще бъде обявен на целия квартал и това ще предизвика недоволството на гражданите и може да се стигне до неприятни инциденти.

СИЛНА ВАРНА: Получавали ли сте сигнали в Район “Младост” от граждани относно Вероизповедание “Свидетелите на Йехова” в България?

ХРИСТО ХРИСТОВ: От направена справка в архива на Район „Младост“ се установи, че при обжалването през 2006 г. са подадени множество жалби от граждани.

Към настоящия момент също ме потърсиха притеснени живущите от Района и не само от бл.5 е с 4 входа и бл.2, който е с 6 входа и бл.4 с 2 входа, в които средно 300 апартамента по четрир човека – 1200 човека.

СИЛНА ВАРНА: С какво решение ще излезе ЕСУТ към Община Варна?

ХРИСТО ХРИСТОВ: На 29.05.2024 г. административната преписка е докладвана на ЕСУТ при Община Варна и с оглед на това, че имота попада в жилищен комплекс и е необходимо разработването на проекта да бъде в обхват на целия квартал, който обхваща множество блокове. Проекта ще бъде обявен на целия квартал и това ще предизвика недоволството на гражданите и може да се стигне до неприятни инциденти. Към настоящия момент те се помещават на адрес Тодор Радев Пенев.

СИЛНА ВАРНА: Защо хората са враждебно настроени срещу Вероизповедание “Свидетелите на Йехова” в България?

ХРИСТО ХРИСТОВ: Хората се страхуват от нещата, които се гори, че правят или по точно тесни познати и близки са пострадали по някакъв начин от Вероизповедание “Свидетелите на Йехова” като , имотни измами с възрастни, самотни и депресирани хора. Сексуални посегателства. Те са против кръвопреливането и други медицински методи, които биха спасили човешки живот.

 

Интервю на Силна Варна

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *