Партньор на Проватон
 Силни връзки

Силни връзки

Сподели в

Култивирането на смислени професионални взаимоотношения може да отвори врати за всякакви вълнуващи нови възможности за кариера. Необходим е обаче определен набор от умения, за да можете да изградите и поддържате тези взаимоотношения. Тези умения са жизненоважни, ако се надявате да развиете мрежата си от контакти и да постигнете кариерен напредък.

Изграждането на смислени професионални взаимоотношения изисква автентичност, комуникация, емпатия и последователност, наред с други качества. Трябва също така да сте в състояние да се ангажирате с лидери в индустрията и да добавите истинска стойност чрез вашите взаимодействия. Има няколко ключови начина, по които можете да направите това:

Разнообразявайте взаимодействията си

Има много различни причини за изграждане на силни професионални взаимоотношения. От сътрудничество с вашите колеги и изграждане на клиентско доверие до ангажиране с лидери в индустрията. Важно е да имате широка и разнообразна мрежа. Но това изисква да общувате и да взаимодействате с хората по различни начини – в някои случаи това може да се случи онлайн, а друг път да е под формата на физическа среща. За да разнообразите взаимодействието си с вашата мрежа, можете да посещавате различни събития или да участвате в тиймбилдинг дейности в офиса.

Бъдете кратки, точни и ясни в комуникацията с другите

Комуникацията е крайъгълният камък на всяко професионално взаимоотношение. Трябва да сте в състояние да общувате ясно и кратко, за да можете да покажете знанията си и да изложите мнението си, както и да изградите доверие и уважение с професионалисти с подобно мислене. Разбира се, комуникацията не е само говорене. Също така трябва да се уверите, че слушате активно. Активното слушане на другите ви позволява да покажете истински интерес и да предложите добре обмислени отговори. Трябва също да обърнете голямо внимание на невербалните знаци следете вашия тон тона и език на тялото във всяка професионална среда. Това ви помага да демонстрирате професионализъм и да изградите взаимноизгодни отношения.

Намерете общи точки

Освен ефективната комуникация, търсенето на общ език често е в основата на силни професионални връзки. Като намерите и споделите общи интереси, цели и опит с професионалисти във вашата област, можете да укрепите връзките си и да намерите теми за разговор. Намирането на допирни точки може да бъде важно за създаването и поддържането на професионални отношения дълго в бъдещето. С течение на времето може да се наложи да продължите да намирате нови общи позиции, ако искате да запазите връзката си здрава.

Добавете стойност чрез взаимодействията си

Разрастването на вашата мрежа от контакти не представлява просто изграждане на взаимоотношения с надеждата евентуално да намерите нова работа един ден. Искате тези взаимоотношения да бъдат истински и взаимноизгодни. Имайки това предвид, трябва да помислите за различните начини, по които можете да добавите стойност към тези взаимоотношения. Например, можете да добавите стойност за другите, като предлагате помощ или споделяте вашите знания и опит с други професионалисти. Вие също трябва да подкрепяте техните цели и може би дори да споделяте вашите собствени връзки и умения с тях. Каквото и да правите, важно е да покажете какво можете да донесете на масата.

Поддържайте високо ниво на професионализъм

Въпреки че е важно да сте автентични и неподправени във вашите взаимодействия с другите, също толкова важно да поддържате високо ниво на професионализъм. В крайна сметка много от тези разговори ще се провеждат в работна или професионална обстановка. За целта трябва да спазвате определение границите, да имате предвид всички културни или лични различия и да избягвате клюките. Всичко това може да помогне за изграждането на силни връзки и установяване на взаимно уважение, без да се пресичат никакви граници.

Поддържайте връзка

Може да не работите винаги с едни и същи хора или по едни и същи проекти, но ако целта ви е да изградите смислени професионални взаимоотношения, трябва да поддържате редовна връзка с вашите професионални контакти.Това може да стане чрез имейли, телефонни обаждания или лични срещи. Можете също така да използвате социални мрежи и подходящи професионални платформи като LinkedIn, за да се ангажирате един с друг и да споделяте актуализации. Изграждането на взаимоотношения отнема време и усилия, така че не забравяйте да ги поддържате последователно и проактивно.

Инвестирайте в себе си и професионалните си отношения

И накрая, изключително важно е никога да не спирате да инвестирате в собствения си професионален растеж и развитие. Трябва проактивно да търсите възможности за обучение. Например, можете да посещавате семинари, да участвате в онлайн курсове или да намерите ментор. Това са все начини да инвестирате в себе си и професионалните си взаимоотношения. Инвестирането в себе си също включва готовност за получаване на конструктивна обратна връзка от другите и връщането на такава. Като непрекъснато подобрявате своя набор от умения и познания за индустрията, вие ще се позиционирате като ценен актив.

Следвайки тези стъпки, можете да изградите силни професионални отношения и да отворите пред себе си много вълнуващи нови възможности. Изграждането на силни професионални взаимоотношения може да бъде ключът към успеха в кариерата и постигането на вашите професионални цели.

…………………

Андрю Фенел за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *