Партньор на Проватон
 Мълчанието невинаги е злато

Мълчанието невинаги е злато

Сподели в

Мълчанието може да е злато в някои случаи, но в други струва скъпо. Когато мълчите, не можете да осъществявате промени. Да държите езика си зад зъбите, това може да означава, че потискате чувствата си. Мълчанието също ви пречи да изградите смислени взаимоотношения с другите. От физическа, емоционална и производителна гледна точка, мълчанието може да подкопае способността ви да правите неща и да ги правите добре, казва Илейн Лин Херинг, автор на „Unlearning Silence: How to Speak Your Mind, Unleash Talent, and Live More Fully“.

„Това е „мълчаливо страдание“. Чувството, че не можем да кажем нещо, държи нервната ни система в състояние на хронична висока готовност – нещо, което телата ни не са предназначени да правят. Това води до компрометирана имунна система или други осезаеми въздействия върху здравето“, обяснява тя.

Мълчанието също ви държи изолирани. Това ви кара да интернализирате послание, че вие сте проблемът. „Ако мълчим, няма възможност за връзка“, казва Херинг. „Няма възможност за корекция на курса. Няма възможност добрите намерения да се превърнат в положително въздействие“, добавя тя.

Защо си мълчим?

И така, защо много от нас са склонни да мълчат? Мълчанието е техника за контрол, казва Херинг. „Научаваме го твърде рано. От времето, когато седите на масата за вечеря и някой ви стрелка с поглед, който казва „Това не е подходящо“ или „Ние не правим това тук“. Някои  от тези реакции са оправдани, а друг път ни учат да прикриваме части от себе си, защото те не са добре дошли в определен контекст“, обяснява тя.

В зряла възраст мълчанието може да бъде научено на работното място, често подсъзнателно. Например, може да се научите да пазите идеите си за себе си, ако ги предложите по време на среща и те останат неприети. Друг начин, по който мълчанието се цени на работа, е ако вашият шеф или неговият ръководител никога не изразяват несъгласие с идеите на главния изпълнителен директор.

„Организационните психолози наричат това „организационно мълчание“, казва Херинг.

Отпушване на мълчанието

Важно е да се подчертае, че мълчанието е научено поведение. След като разберете това, можете да започнете да оспорвате поведенческите норми, казва Херинг. Запитайте се: „Какви разбирания имам за това кога е добре да използвам гласа си и дали изобщо имам глас?“ Попитайте също: „Какво поведение около говоренето е разрешено или ценено тук?“

След като привлечете вниманието към разбиранията, които са в основата на вашите действия, трябва да се запитате: „Доколко тези действия подхождат на човека, който искам да бъда? Лидерът, който искам да бъда? Екипът, който искам да създам?“

Казва да помислите какви искания можете да отправите към хората около вас, за да се изгради култура на говорене, а не на мълчание. След това трябва да направите съзнателни избори, за да продължите напред  по новата установена схема.

Да се научим да говорим

Говоренето изисква смелост, но само тя не е достатъчна. „Традиционният съвет за говорене гласи:„ Бъдете по-смели. Бъдете по-уверени“, отбелязва Херинг. „Бих казала, че това също е въпрос на изчисление. Има ли смисъл да говоря? Струва ли си? За мен това е силата на отучване от мълчанието“, обяснява тя.

Херинг казва, че можете да определите дали си струва да говорите, като си зададете три въпроса: „Какво ще ми струва?“, „Какви са ползите от мълчанието?“,  „Какво има смисъл за мен?“.

„Когато разглеждаме цената на избора на глас, често даваме приоритет на непосредствения краткосрочен дискомфорт“, казва тя. „Мислим си: „Не харесвам чувството, произтичащо от това неудобство или този потенциален дискомфорт, следователно няма да проведа разговора. Това, което не успяваме да осъзнаем при изчислението, е какви са разходите, ако не проведем разговора сега. Защото обикновено проблемите не изчезват от само себе си и нещата се влошават с времето“, обяснява Херинг.

Вместо просто да се претеглят краткосрочните разходи, Херинг предлага да се разгледат и дългосрочните такива. Има моменти, когато мълчанието има смисъл, като например запазване на собствения ви мир, енергия и оцеляване.

Независимо дали ще решите да говорите или ще вземете пресметнато решение да мълчите, разбирането и оспорването на мълчанието, на което сте били научени, е непрекъснат, но и много важен, процес. Като научите несъзнателните модели, които управляват поведението ви, можете да вземете съзнателно решение за това как искате да действате на работа и у дома.

……………………

Стефани Воза за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *