Партньор на Проватон
 Димитър Димитров, Зелените: Общините трябва да започнат сами да организират енергийната си независимост

Димитър Димитров, Зелените: Общините трябва да започнат сами да организират енергийната си независимост

Сподели в

Димитър Димитров е разследващ журналист и климатичен експерт. Докторант е в пловдивски университет “Паисий Хилендарски” по индустриален бизнес с насока зелена икономика и бизнес модели. В момента защитава магистратура по екология специалност опазване и управление на екосистемите в шуменски университет “Епископ Константин Преславски”. Интересите му са насочени към климатичните промени в следствие на глобалното затопляне и човешката дейност. Как тези промени влияят върху нашата планета и до какво могат да доведат. Работи върху стратегия за енергийно независими общини. Председател на НПО Зелените

От редакцията потърсихме Димитър Димитров за мнение с оглед очертаващата се дълготрайна тенденция с глобалното затопляне и идеите които разработва с неговия екип:

Кметовете трябва да започнат да гледат напред не само за четири години, а много по напред в бъдещето. Климатичните промени настъпват много по-бързо от предполаганото от учените и затова е необходимо с по-бързи темпове усилията да се насочат към инсталиране на повече мощности за чиста енергия благодарение на които ще се намали парниковия ефект.

За съжаление политическите турбуленции, които наблюдаваме в страната от близо четири години, водят до огромни забавяния в държавната политика за развитието на зелената икономика, затова ние от Зелените разработваме стратегията, че трябва да обърнем процеса.

Идеята ни е, че трябва да се тръгне от долу – нагоре, т.е. всяка община да започне сама да организира енергийната си независимост, а не да чака решения на правителствено ниво. Практиката ни до тук показва, че това никак не е трудно.

Всяка община има енергийна стратегия (тя е публична).

В нея би трябвало да са заложени достатъчно възможности за най- различни видове инсталации за чиста енергия и рационално управление на отпадъците с цел – нулев краен продукт (по всяко време може да се допълва с решение на общински съвет).

Инсталиране на слънчеви панели на покривите на общинските сгради за собствена консумация, подмяна на котлите на общинските сгради с такива с ко генератори, подмяна на автобусите с електрически. Изграждане на общински слънчеви ферми за безплатно зареждане на електробусите и изграждане на инфраструктура със зарядни станции, с идеята да стават безплатни с поетапното изграждане на мощности за чиста енергия, са само една малка част от първоначалните действия, които трябва да стартират всички общини.

Обследване на видовете отпадъци и обема им и изграждане на сепариращи инсталации плюс метан холдър и когенератор, като общинско предприятие, което след изчерпване на необходимите за общината мощности енергията може да се продава и да се генерират печалби са други идеи над които работим.

Т.е. енергийната ефективност трябва да бъде поставена на първо място и общините трябва да променят начина си на мислене и не да чакат държавата, а да си подготвят проекти, да ги подават. Възможности за финансиране има както в България, така и в Европа.

Сградите на публичните органи трябва да са “образец” за подражание. Основно задължение е да се санира поне по 3% от разгънатата площ на обществените сгради годишно. За огромно съжаление в някой общини все още има общински сгради, които не са санирани и съответно нямат енергиен паспорт, който пък е необходим за да се стартират проекти за слънчеви панели. Те са с крачка назад и трябва да наваксват.

Ние сме на път към потенциален колапс на природни и социално-икономически системи и свят с непоносима жега, недостиг на храна и прясна вода (пример Испания).

Продължителните периоди на горещина над 40°C са извън поносимото ниво за много форми на живот.

Застрашени от изчезване ще бъдат не само хората, но и повечето бозайници, както и растенията, които са изложени на високи температури за дълго време.

Трябва да се осъзнае силата на ролята на общините. Само с общи усилия и мобилизация можем да забавим, с надежда да спрем този процес.

Ние от НПО Зелените имаме идеите, проектите и енергията да променяме и сме готови да помагаме.

Контакти:
ЗЕЛЕНИТЕ НПО
Варна, ул. Бдин 14а, ет.2
mail: zelenite@mail.bg
tel.: 0889177775
Димитър Димитров

 

 

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *