Партньор на Проватон
 Коста Стоянов: Последният регистър на зелени площи във Варна е правен през 2011 година

Коста Стоянов: Последният регистър на зелени площи във Варна е правен през 2011 година

Сподели в

Инж. Коста Стоянов: Повече от 10 озеленяването на Варна е крайно занемарено

Повече от 10 озеленяването на Варна е крайно занемарено. Това заяви народният представител от „Възраждане“ инж. Коста Стоянов, който проведе изключително ползотворна среща с представителите на районната колегия на ландшафтните архитекти във Варна.

Акцент в срещата между ландшафните архитекти и народният представител от „Възраждане“ е бил и проблемът с озеленяването във Варна:

„Много дълго коментирахме проблемите с озеленяването, изграждането и поддръжката на зелените площи и пространства в нашата морска столица. Този сектор е занемарен през последните повече от 10 години.

Последното картотекиране на тревните площи е правено през 1965 година, т.е. преди близо 60 години, което е недопустимо като се вземе под внимание факта, колко много се е променила Варна за този период!

Обърнато бе внимание и на това, че последният регистър на зелените площи (зелената растителност) е правен през 2011 година, а е приет през 2014 година.

От тогава няма актуализация.

В общинска администрация във Варна няма обособено звено за поддържане на зелените площи. По районните кметства няма нито един ландшафтен архитект. В ЕСУТ участва само един ландшафтен архитект, който е представител на общинска администрация“, разясни инж. Коста Стоянов.

Поради тази причина ландшафтните архитекти са изложили и предложения за начина на работа в общинската администрация, свързан с опазването и правилното управление на зелените площи.

„Като начало трябва да се спре с безразборната резитба на дървета, тъй като тя не се прави както трябва. Градът е пълен с дънери, които трябва да се премахнат“, категоричен бе народният представител от „Възраждане“.

Общинските съветници на „Възраждане“ в местния парламент също поеха ангажимент за бъдеща комуникация и съвместни действия с представителите на ландшафтните архитекти, с цел подобряване на зелената среда във Варна.

В рамките на срещата бяха обсъдени притесненията на ландшафните специалисти, които са свързани преди всичко с предложените промени в Закона за устройство на територията. Коста Стоянов подчерта, че чрез тези промени, на практика ще ограничат законово прилагането и правата на професията „ландшафтен архитект“.

За тези промени Съюзът на ландшафтните архитекти е изпратил писмо до всички народни представители със становище против приемането на проектозакона, предложен от ГЕРБ в тази част.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *