Партньор на Проватон
 След пожара на помощното училище: Намерения за строеж на изцяло нова гимназия на мястото му

След пожара на помощното училище: Намерения за строеж на изцяло нова гимназия на мястото му

Сподели в

След вчерашния пожар на Помощно училище “Братя Миладинови”  , новият зам.-кмет по образованието Павел Попов съобщи в публикация в социалните мрежи за намеренията си да строят нова сграда на природо-математическата гимназия на мястото на изгорялото помощно училище.

“Сериозно “кръщение с огън” тази вечер… От две седмици съм назначен за заместник-кмет на община Варна, а точно днес бе издадена кметската заповед да поема ресор образование. Половин час след като се прибрах от работа, разбрах че гори сградата на бившето Помощно училище на бул. Сливница 113. Когато стигнах на мястото, заварих действащ екип от огнеборци с 4 специализирани машини. След по-малко от час откритите пламъци в сградата бяха потушени, а след интервенция през покрива малко по-късно бе загасена и тлеещата греда в подпокривното пространство. “, сподели той.

Попов казва, че в последно време често е била обсъждана съдбата на имота, тъй като той отдавна не се използва за провеждане учебни занятия, но е присъствал в проект за изграждане и реконструкция на образователна инфраструктура за периода 2020-2022.

“Щетите по сградата са значителни, за щастие няма пострадали хора. Сградата е била заключена, без следи от скорошна дейност вътре. Все пак ще следим отблизо резултатите от разследването на причините за пожара. Вероятно е въпрос на съвпадение, че през последните 2-3 дни в общината се занимавахме активно с този имот. Той отдавна не се използва за провеждане на учебни занятия, но е присъствал в проект за изграждане и реконструкция на образователна инфраструктура за периода 2020-2022”.

Проектното предложение, одобрено от община Варна, е предвиждало в парцела да бъде изградена нова сграда на III ПМГ “Акад. Методий Попов”, на стойност 5 милиона лева, пише още зам.-кметът.

“На 6.11.2023 е било получено писмо от Министерство на образованието, че липсва гаранция за успешното му приключване, поради което то е било отхвърлено. Веднага след като се запознахме с писмото, започнахме работа да отстраним несъвършенствата в предложението, допуснати в миналото, и да го внесем за новия програмен период в началото на януари 2024г. Искрено се надявам, че днешният инцидент няма да попречи на намеренията ни и ще успеем да се преборим за финансиране на нова сграда на Природоматематическата гимназия”.

Редакция "Силна Варна"

Подобни новини

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *